Václav Souček: Udržitelný rozvoj a dobývání kosmu

Sborník „Kapitál“ Karla Marxe se kdysi objevil na podlaze, u dveří naší tehdejší redakce. Jistil je proti průvanu.

Pátrali jsme tedy zkusmo po stopách našeho povinného vzdělávání, abychom se dobrali střídání období konjunktur a krizí, a zjistili, že na přelomu tisíciletí vznikl nový kýžený cíl, o němž Karel Marx zřejmě neměl ponětí - udržitelný rozvoj. Jak se ale ukazuje, tento typ rozvoje je podoben čerstvě vylovenému úhoři; což zase dává vzpomenout upozornění z památného listopadu 89 o tom, že máme holé ruce.

Jenže svět kvačí, pokrok je nezastavitelný, a někteří po něm baží

Svérázný prezident USA věren své zásadě vyhlásil, že Amerika musí být první i na Marsu. To našince pozdního věku přiměje, aby potěžkal v ruce zmíněný sborník Karla Marxe, a přemýšlel, kam s ním praštit, aby nikomu neublížil.

Logo

Našinec počítá, aby vyšel, otravuje se zhasínáním, třídí odpad, neplýtvá potravinami a šetří vodou; na tyto udržitelné cíle jakž takž dosáhne. Dobytí Marsu by odložil, a investoval raději proti stěhování národů po planetě.

A co je pozoruhodné; našinec si připadá navzdory pokročilému věku podobně dopálený jako jistá, sotva zletilá ekologická aktivistka Greta.

autoři: Václav Souček , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.