Václav Souček: Svátky demokracie - a co dál

Mají-li být volby svátkem demokracie, tak u nás si umíme o svátcích vyrazit na nákupy, nebo na zahrádky. Považovat za úspěch účast necelých 30 % voličů je kyselé těšínské jablíčko, těch kvotovaných jedenadvacet (oko bere…) europoslanců rovněž. 

Jak to bude s jejich následným začleněním do frakcí, výborů, a podvýborů, a s efektivitou našeho zastoupení?

Evropský parlament ožije svým vlastním životem stejně, jako každá nadnárodní organizace, a měl by odolávat tlakům a pákám vlivných finančních uskupení, která jsou nepochybně aktivnější a hybnější, pokud se jedná o jejich profity.

Háček je v tom, že globalizace nadřadila prostředky ekonomiky možnostem politiky - a zaběhaná systemizace euro úřadů se už postará, aby její zaměstnanci byli hodni své mzdy.

autoři: Václav Souček , baj
Spustit audio

Související

  • Václav Souček: Zástupci a zástupy

    Špičkový fotbalový komentátor Ladislav Škorpil usnadnil početným a pohodlnějším zástupům oprávněných voličů práci. Vysčítal pro ně, a předložil stručné porovnatelné údaje.

  • Václav Souček: Demonstrace

    Zkuste si sami pro sebe odhadnout, kolik kvalifikovaných odborníků je schopno posoudit odbornou zdatnost kandidáta na ředitele Národní galerie, nebo na ministra kultury.

  • Václav Souček: Chudoba

    Statisticky je zjištěno, že přibývá exekucí na důchody, z roku předminulého na rok minulý o 3.800 na 90.400 lidí. 

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.