Václav Souček: Stolní hry

To musí člověka zaujmout i u snídaně; zpravodajství televize anoncuje novou stolní hru pro seniory, navíc nápadu asistuje odvážná autorka reportáží o "šmejdech", kteří už nejsou jenom tak zvaní.

Protože se naše nesourodá a hádavá společnost chystá vzpomínat (a slavit) 25. výročí sametového listopadu, vkrádá se i myšlenka, jak ukonejšit nespokojence, žehrající na kdysi slibovanou jistotu desetinásobku. Coby děti jsme si dosyta užili stolní hry nazvané "Business". To se z novin nastříhané papírky pastelkami označily coby bankovky milionových hodnot a házelo se o ně kostkami. Geniálně nenákladné, jednoduché, a v zápalu hry děti zapomínaly i na hlad.
Odtud pramení dávný princip vládnutí typu „chléb a hry“, občas se měnící na "chlév a hry"; slyšíte ten rozdíl?
Dost možná by dnes kdysi ošálení držitelé investičních kuponů vzali zavděk omluvou, a státní emisí osvědčené stolní hry "Člověče, nezlob se" …

Publicista Václav Souček glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete každý den v 6:50 hodin.

autor: VS
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.