Václav Souček: Požáry

Požáry v Řecku vykazují oběti na životech a na majetku, kdo si slunnou zemi oblíbil, tomu je hodně smutno. Naši hasiči zatím s nasazením zdolávají lesní požáry v obtížných terénech, oproti jiným vyprahlým rokům ubylo - to zaklepat na dřevo - spálenišť obilí. 

Jiným způsobem nebezpečně zahořelo v Horoměřicích. Měsíční lhůta pro vystěhování z dostavěných a léta obývaných nemovitostí, stanovená Nejvyšším soudem ve prospěch insolvenčního správce by měla po prodeji užívaných majetků ve svém důsledku posloužit pro finanční odškodnění v š e c h okradených klientů někdejšího H-Systému.

Postavit se k tomuto ohni s chladnou hlavou je kus kumštu; po svém to zkouší ministři vnitra, spravedlnosti, dokonce prezident republiky. Coby poslední instance zůstává přetížený Ústavní soud. Ale zpozornět by měl i Úřad ombudsmana a především architekti paragrafových znění. Česku kyne kapitální ostuda vskutku nadnárodní, a hlavně - ohnivá nespokojenost veřejnosti s oblastí občanských práv.

Pokrčení rameny a významně zdvižené obočí stačit nebude.

autor: VS
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.