Václav Souček: Odcházející

Příčí se člověku psát o odcházejícím šéfovi pražské mordparty jako o policajtovi. Je to přece jen pozoruhodná postava naší kriminalistiky, navíc původním vzděláním absolvent ČVUT, a jak se ukázalo, i věrohodný scénárista, což dokládá jeden z povedených televizních seriálů. 

Proto příměr; za socíku žil byl v uniformě VB na menším městě Josef, příjmení, ani hodnost nejsou rozhodující. Stručně shrnuto - všechno, co potřeboval k výkonu služby, měl v malíku.

Ohlídal si (pěšky) výtečníky jak někdejší, tak z místního dorostu, věděl o svých ovečkách první poslední. Ale taky uměl mimo službu zavítat na fotbal, nebo si v hospodě sednout mezi výtečné místní mariášníky, a dát jim pěkně zabrat.

Policie ČR - Pomáhat a chránit

Z přirozeného respektu místních lidí si zbudoval i přirozený respekt u svých nadřízených. Aby to nevypadalo jako povídka z episod rady Vacátka - určitě měl i své mouchy; ale rozhodně ne ve službě.

Za každého člověka mluví jeho práce. Na Josefa - přesněji řečeno na Pepu - se dlouho po jeho odchodu vzpomínalo v dobrém.

Odcházející šéf pražské mord party - křestní jménem Josef - zasluhuje podobné uznání. Příjmení, ani hodnost nejsou rozhodující.

autoři: Václav Souček , baj
Spustit audio

Související

  • Václav Souček: Nahoře

    Petr Novotný měl tehdy ten geniální nápad - když bratři Nedvědovi spolehlivě vyprodávali Lucernu, proč s nimi neuspořádat koncert na Strahovském stadionu? Povedlo se.

  • Václav Souček: Žádné zprávy

    Svým způsobem je to profese obdivuhodná. Není to poprvé, co si člověk připomene drobného pošťáka, pana Škopa z dětských let; chodil zásadně ve služebním.

  • Václav Souček: Čím hýbou průzkumy

    Čas od času je nutno píchnout do veřejného mínění špendlíkem, aby se ukázalo, čím je který balónek plněn. V týdnu pravil novinový titulek, že průzkumy hýbou politikou.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.