Václav Souček: O stmelování

Papír k papíru slepíte celkem snadno. S různorodými a hlavně mastnějšími materiály je to složitější. Někdy na to nemá ani dost síly Chemopren. 

České demokratické strany napravo od výkyvného politického středu dospěly k názoru, že nadešel příhodný čas od hledání programových průsečíků na výzvy ke sjednocování.

Mezi jejich elektorátem totiž úspěšně loví nespokojence Trikolóra, nová formace razantnějšího typu. Z čehož může dlouholetým pravicovým matadorům vysychat v ústech.

Renovace okna: barva a tmel

Jako na potvoru se znovu vyskytla na obrazovkách repríza černobílé Bílé paní, dnes už legendárního filmu. Tam si předseda s tajemníkem jdou sice po krku, ale ve fázi ohrožení padne spontánní imperativ: musíme se stlemit - stmelit!

No nic, samozřejmě, že sjednocování za pokus stojí. Naše mladé politické dějiny však častěji zaznamenaly dělení a řízná vyjednocení jak na někdejších řepných lánech.

Například tisk v těchto dnech vzpomněl decentně českého Sarajeva.

autoři: Václav Souček , baj
Spustit audio

Související

  • Václav Souček: Chudoba

    Statisticky je zjištěno, že přibývá exekucí na důchody, z roku předminulého na rok minulý o 3.800 na 90.400 lidí. 

  • Václav Souček: Čekání

    Týden devatenáctý roku 2019. Narodil se další pokračovatel britské monarchie, Archie Harrison z Windsorů, osmé pravnouče královny Alžběty, slávy kopec. 

  • Václav Souček: Hrozba volící menšiny

    „Den vítězství “ má za sebou další výročí. Květnová výročí mají společný rys - zesilují národní cítění, a probouzejí k životu i ostřejší prvky nacionálního charakteru. 

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.