Václav Souček: Kumulovaný mandát

Prázdniny, ne-prázdniny, pořád se jede močálem černým kolem bílých skal. ČSSD pověřila svého předsedu kumulovaným mandátem. On to bude, kdo po konci měsíce července rozštípne prekérní situaci a rozhodne, zda vládní angažmá strany bude pokračovat, či nikoliv.

Poučeně a rozhodně zahovořil o odchodu jeden z čelných funkcionářů v televizním podvečeru ČT u vědomí, že podobně radikálnější členové mu rozumí. Jak tomu porozumí tradiční voliči „soc. dem", toť otázka; stavět zásadní ano, nebo ne na stranickém obsazení jednoho ministerstva se elektorátu nepozdává už delší dobu.

Mezi stěžejní elektorát lze započítat valnou část důchodců. Pokud je neosloví tradiční levicová strana, projeví se to u voleb - ale nejen u voleb, aritmetika je neúprosná. Potom může tradiční levicová spřádat ideologické teorie a formulovat smělé programy od prázdné ledničky opozice.

Poněkud nepříjemný výhled pro držitele kumulovaného mandátu.

autoři: Václav Souček , baj
Spustit audio

Související

  • Václav Souček: V týž den

    Příloha celostátního deníku, čtvrtek minulý týden; tři respondenti zvučných jmen odpovídají na otázku, zda mají být na věčně opravované D1 vybírány dálniční poplatky.

  • Václav Souček: Vosí rojení

    „Vosí rojení“ si pamatujeme z kreslených večerníčkovských eskapád Křemílka a Vochomůrky. Bylo přelíbezně namluvené, na rozdíl od bzukotu na naší aktuální politické scéně.

  • Václav Souček: Větev

    Kauza Davida Ratha bude zřejmě košatá jak památná lípa; neboť podle stávajících zpráv se ubírá k dalšímu výroku soudní instance její „jedna větev".

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.