Václav Souček: Do tenkých

Máme po Medardu, před létem - a může být hodně horké. Medardova kápě by mu prospěla.

Bývalo v této zemi zvykem, že před obdobím dovolených docházelo ke změnám cen všeho druhu, obvykle směrem vzhůru; neboť národ už se viděl u rybníků a na zahrádkách, eventuálně na Jadranu. Čerpání dovolených bylo zárukou, že vlna neklidu opadne, ale kdeže ony záruky jsou. A zdaleka nejde jen o žebřiny živobytí.

Období neklidu se letos táhne a vzrůstá od Velikonoc. Název filmu „Jestliže je úterý, musíme být v Belgii“ ponouká k aktuální parafrázi „Jestliže je úterý, jdeme demonstrovat“. Po klidu veta, vlivní by se měli mít na pozoru, neboť události se ubírají - a zase uvozovky - „z tlustých do tenkých“.

Paradoxně by veřejnému zájmu prospělo, kdyby se premiér ocitl z pozice podezřelého a vyšetřovaného v pozici obviněného před trestním soudem, a demonstracím předcházely úporné bitvy právníků.

Cosi na ten způsob už se odehrálo v Itálii. Na výklad práva nakonec bezpodmínečně dojde.

autoři: Václav Souček , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.