Václav Souček: Ahoj, Mirku

Olomoucká sportovní hala Na Šibeniku sloužila tou dobou především basketbalu, a správcoval tam populární František Venclovský, ten, co přeplaval kanál La Manche na pokraji totálního vysílení. Když národní finále festivalu Porta v Olomouci naplnilo publikum tuto halu nahusto po tři roky po sobě, František Venclovský svítil nadšením - a nebyl sám.

Ve stejném prostředí zářil a exceloval moderátor Mirek Kovářík, stíhal věcné informace střídavě a bez oddechu na dvou podiích a zdobil soutěžní přehlídky ZUČ nenapodobitelným přednesem poezie z Ortena, Hraběte a Kainara.

Trošku jsme si dělali šoufky z jeho uvítací zdravice „Kamarádi, přátelé, ahoj!“

Miroslav Kovářík

Přidaná hodnota Mirka Kováříka byla nepopiratelná a přivolávala neodbytný pocit: jestli si něco zaslouží, aby tomu člověk věnoval odhodlání, čas, a sílu - tak jsou to podobné záležitosti, kumulující do houfů lidi dobré vůle.

Více než čtyřicet let jsem měl potom možnost Mirka Kováříka potkávat a poznávat, po stejnou dobu nepolevil nikdy nezřízený obdiv k člověku, jenž unosil v paměti přes sedm hodin fyzicky náročného přednesu poezie a nikdy na sobě nepřestával pracovat.

Po smutné zprávě z tohoto týdne už si všichni z tisícovek udivených, které naučil naslouchat, a ctít sílu slova, budou listovat v pozůstalosti a vzpomínat.

Poezie osiřela...

Tak na tu cestu s mýtickým převozníkem, na rozloučenou od kamarádů a přátel ať Tě provází „Ahoj!“ Mirku.

autoři: Václav Souček , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.