V zimě si tělo žádá jiné potraviny než v létě či na jaře. Jak upravit jídelníček dle ročních období
Jak se během roku mění příroda kolem nás, tak se mění i potřeby našeho těla. Pojďme se společně naladit na zimní období a povědět si, co našemu organismu nejvíce prospěje. V zimě se potřebujeme více zahřát a navíc v tomto náročném období podpořit imunitu.
Čtěte také
Odbornice na zdravou výživu Ing. Barbora Hernychová hovoří v naší radioporadně na téma zimní strava a zdravé vánoční recepty.
V zimě potřebujeme hlavně teplo, klid, spánek a pořádnou porci vydatného jídla.
Jaké potraviny se hodí do zimního jídelníčku, jak je v kuchyni správně upravit, jaká jídla nás pořádně zahřejí, co jsou to takzvané zahřívací plodiny.
Čtěte také
Začněme den teplou vydatnou snídaní. Proč zařazovat do jídelníčku hustné polévky, zapečené pokrmy, kaše a další zimní jídla.
Jak podpořit naši imunitu, která nás chrání před nemocemi, doplňovat vitamín C, konzumovat fermentovanou zeleninu.
Podpora střevní mikroflory a střev je důležitá pro funkci všech dalších orgánů, střeva jako náš druhý mozek!
Ing. Barbora Hernychová
PROBIO, výrobce biopotravin v České republice se zkušenostmi od roku 1992. Podporuje a rozvíjí ekologické zemědělství, svou činností přispívá k zachování zdravé planety. Vrací zapomenuté tradiční plodiny a biopotraviny do života lidí. A roste spolu se svými zaměstnanci a zákazníky.
Perníčky z žitné či výražkové mouky
Typ receptu: Vegetariánský
Náročnost: Snadná
Doba přípravy: 90 minut
Množství: 3 plechy
Ingredience:
500 g chlebové žitné výražkové mouky, 150 g třtinového moučkového cukru, 1 prášek do perníku, 1 lžička perníkového koření, 2 lžíce kakaa, 70 g másla, 3 vejce, 80 g medu, špetka soli
Postup:
Do mísy prosejte mouku, moučkový cukr a kakao. Přidejte prášek do perníku, perníkové koření a sůl. Důkladně promíchejte. Přidejte máslo, 2 vejce, med a vypracujte v hladké těsto. To dejte do lednice na 1 hodinu odpočinout.
Těsto znovu propracujte, vyválejte plát výšky 2-5 mm a vykrájejte perníčky libovolných tvarů. Perníčky položte na plech vyložený pečicím papírem, potřete bílkem a pečte na 170 °C 7-8 minut.
Tip: na perníčky je možné použít i žitnou chlebovou mouku.
Celou radioporadnu s Ing. Barborou Hernychovou si můžete poslechnout v našem audio-archivu:
Mohlo by vás zajímat
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.