V zimě si tělo žádá jiné potraviny než v létě či na jaře. Jak upravit jídelníček dle ročních období
Jak se během roku mění příroda kolem nás, tak se mění i potřeby našeho těla. Pojďme se společně naladit na zimní období a povědět si, co našemu organismu nejvíce prospěje. V zimě se potřebujeme více zahřát a navíc v tomto náročném období podpořit imunitu.
Čtěte také
Odbornice na zdravou výživu Ing. Barbora Hernychová hovoří v naší radioporadně na téma zimní strava a zdravé vánoční recepty.
V zimě potřebujeme hlavně teplo, klid, spánek a pořádnou porci vydatného jídla.
Jaké potraviny se hodí do zimního jídelníčku, jak je v kuchyni správně upravit, jaká jídla nás pořádně zahřejí, co jsou to takzvané zahřívací plodiny.
Čtěte také
Začněme den teplou vydatnou snídaní. Proč zařazovat do jídelníčku hustné polévky, zapečené pokrmy, kaše a další zimní jídla.
Jak podpořit naši imunitu, která nás chrání před nemocemi, doplňovat vitamín C, konzumovat fermentovanou zeleninu.
Podpora střevní mikroflory a střev je důležitá pro funkci všech dalších orgánů, střeva jako náš druhý mozek!
Ing. Barbora Hernychová
PROBIO, výrobce biopotravin v České republice se zkušenostmi od roku 1992. Podporuje a rozvíjí ekologické zemědělství, svou činností přispívá k zachování zdravé planety. Vrací zapomenuté tradiční plodiny a biopotraviny do života lidí. A roste spolu se svými zaměstnanci a zákazníky.
Perníčky z žitné či výražkové mouky
Typ receptu: Vegetariánský
Náročnost: Snadná
Doba přípravy: 90 minut
Množství: 3 plechy
Ingredience:
500 g chlebové žitné výražkové mouky, 150 g třtinového moučkového cukru, 1 prášek do perníku, 1 lžička perníkového koření, 2 lžíce kakaa, 70 g másla, 3 vejce, 80 g medu, špetka soli
Postup:
Do mísy prosejte mouku, moučkový cukr a kakao. Přidejte prášek do perníku, perníkové koření a sůl. Důkladně promíchejte. Přidejte máslo, 2 vejce, med a vypracujte v hladké těsto. To dejte do lednice na 1 hodinu odpočinout.
Těsto znovu propracujte, vyválejte plát výšky 2-5 mm a vykrájejte perníčky libovolných tvarů. Perníčky položte na plech vyložený pečicím papírem, potřete bílkem a pečte na 170 °C 7-8 minut.
Tip: na perníčky je možné použít i žitnou chlebovou mouku.
Celou radioporadnu s Ing. Barborou Hernychovou si můžete poslechnout v našem audio-archivu:
Související
-
Mozek a střeva spolu komunikují. Chraňme se před demencí zdravou stravou
PharmDr. Margit Slimáková, specialistka na zdravotní prevenci a výživu, byla hostem v radioporadně Českého rozhlasu Hradec Králové. Tentokrát na téma: výživa pro mozek.
-
Střeva jako druhý mozek. Inspirujme se tradicí v moderní podobě. Zdravá střeva = zdravé tělo
Ing. Barbora Hernychová ví jak zdravě a chutně vařit. Tentokrát v naší radioporadně na téma: vláknina a její přínos pro naše zdraví! Vše začíná v naší trávící soustavě.
-
Špaldové Ratatouille od Barbory Hernychové aneb Zdravé letní vaření
Barbora Hernychová v naší radioporadně na téma: zdravá letní strava, udělejte si saláty, jak je neznáte. A připojila recept na špaldové Ratatouille.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.