V zámeckém zvěřinci v Častolovicích si můžete prohlédnout nová zvířata. I dvě exotické alpaky

17. říjen 2021 10:11

Do zámeckého zvěřince v Častolovicích na Rychnovsku přibyla nová zvířata. Po mnoha letech se tam narodilo mládě oslíka a do výběhu se navíc nastěhovaly dvě alpaky. Ty si na nové prostředí teprve zvykají, ostatní obyvatelé minizoo ale nadšeně vítají každého návštěvníka. 

Kůzle je úplně první u plotu. A za ním se k nám už nahrnulo mnoho dalších zvířátek. Cestou k novým přírůstkům v zámeckém zvěřinci v Častolovicích potkáváme se správcem Zdeňkem Bachmanem stádo koz. Z nich Xenie je trošku jiná než ostatní kozy.

Čtěte také

„Je to náš mazlík. Vychovali jsme si ji takzvaně na flašce. Museli jsme, protože její máma porodila trojčata a ona byla nejslabší. Takže nezbývalo nic jiného než si ji vzít domů a krmit ji jako miminko z lahve. Ona je už tak rozmazlená, že s námi půjde na procházku. Je jako pejsek."

Kam půjdeme?
„Půjdeme se podívat za Fanym. To je náš nový oslík, který se narodil minulý týden. Je to první osle, které se u nás ve zvěřinci narodilo po 14 letech. Támhle už se jde na nás podívat i s maminkou Alenkou."

„Máme radost, že se to povedlo. Vše proběhlo bez komplikací, máma to zvládla úplně výborně. Fany se narodil v noci, někdy kolem páté ráno. Protože když jsme přišli v sedm ráno do práce, tak už byl olízaný a sušší. Teď nám dělá radost."

Do zámeckého zvěřince v Častolovicích na Rychnovsku přibyla nová zvířata

Přešli jsme na druhou stranu. Tady jsou úplně nové alpaky. Ty ještě asi nejsou moc zvyklé na pamlsky, protože nereagují.
„Ony přijdou, ale v tomto výběhu jsou dnes teprve druhý den. Ta starší a vyšší, hnědá, se jmenuje Nicol a je jí 14 měsíců. Menší, takový světle hnědý medvídek vedle ní, je Connie a té je 10 měsíců. Nikolka k nám přišla z Brna a Connie přicestovala od Liberce."

Čtěte také

Jsou alpaky náročné na chov?
„Určitě potřebují mít nějaké své zázemí a větší, hodně zelený výběh, aby měly potřebný pohyb. Jsou to výborné sekačky trávy. A potom nějaký zateplený domeček. Pocházejí sice z hor Jižní Ameriky, především z Peru, ale po konzultaci s naší veterinářkou, která se specializuje na lamy a alpaky, tak mají také zateplený domeček jako všechna naše ostatní zvířata."

Kdo by chtěl vidět nové přírůstky ve zvěřinci zámku v Častolovicích na Rychnovsku, může přijít každý den od pondělí až do neděle. A to po celý rok.

Zámek Častolovice
Historie zámku Častolovice sahá do 13. století, kdy zde stála vodní tvrz. Později patřily Častolovice několika různým majitelům. Nejznámnější z nich byl Jiří z Poděbrad, jehož první ženou byla Kunhuta ze Sternberga. V roce 1992 byl zámek v restituci navrácen současné majitelce Dianě Phipps Sternbergové.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související