U zámeckého parku v Opočně stojí bývalá hájovna. Je v havarijním stavu a potřebuje opravit

29. červen 2019 10:02

Bývalá hájovna z 19. století, která je součástí opočenského panství, je ve špatném technickém stavu. Při nedávné bouřce dokonce přišla o část střechy. Protože je ale vlastnictví objektu stále nejasné, není zatím možná kompletní obnova. Pracovníci zámku se alespoň vlastními silami snaží stavbu zajistit tak, aby nechátrala ještě víc. 

Vedení opočenského zámku jsme zastihli v netradičním momentu. Kastelán Tomáš Kořínek právě slezl ze střechy bývalé hájovny.
„Snažíme se tady zadělat trošku díry ve střeše, aby nám do hájovny nepršelo."

Správa opočenského zámku začala chystat historickou stavbu na novou sezonu. Co to obnáší?

Správa opočenského zámku začala připravovat interiéry panství na letošní sezónu

Správa opočenského zámku začala připravovat interiéry panství na letošní sezónu. Do konce března musí nejen uklidit více než 100 zámeckých pokojů, ale mnohé z nich také vyzdobit. 

A jdeme se podívat dovnitř.

„Tady byla asi kuchyně nebo něco podobného. Dokládají to žalostně zanedbaná kamna. Hlavní obývací prostor pro správce obory byla vedlejší místnost."

„Nejspíše dírou ve střeše nám sen nalétali netopýři. Když jsme sem přišli ráno, tak jich tu bylo snad dvacet. Ale už nám hájovnu postupně opouštějí," usmívá se Tomáš Kořínek.

Prohnilá futra, propadlý strop, do kterého dlouhá léta zatékalo. Okna jsou zatím zatlučená. Je to tu opravdu v poměrně nedobrém stavu. Co se bude se stavbou dít?
„V příštím roce bychom rádi udělali projekt na obnovu této stavby a dalších parkových staveb. Chtěli bychom to spojit do nějakého většího projektu, protože v celkem špatném stavu je i čínský pavilon."

Bývalá hájovna, která je součástí opočenského panství, je ve špatném technickém stavu

A Tomáš Kořínek hned doplňuje své záměry s bývalou hájenkou: „Je tady takový problém. Je sem sice zavedená voda, ale není zde elektřina. Tedy musíme objekt nejprve nějak napojit na elektrický proud. A potom by tady mohlo být nějaké ubytování, což na zámku chybí. Ale už to mají například na zámku v Náchodě nebo v Ratibořicích. Tak abychom s nimi srovnali krok."

V Opočně se už příští rok budete koupat na opraveném koupališti u rybníka Broumar

Léto, bazén, koupání (ilustrační foto)

Opočenské koupaliště čekají opravy. Lidé se mohou těšit nejen na moderní bazény, ale také na větší počet vodních atrakcí. Vzhledem k tomu, že radnice nechtěla obětovat letošní koupací sezónu, začnou práce až na podzim. Město bude do areálu investovat miliony korun. 

Ve starých pozapomenutých stavbách člověk očekává, že se občas najde něco zajímavého. Je to i případ opočenské hájovny?
„Ano, když jsme dávali na střechu zpátky některé tašky, které větrem popadaly, tak nás zaujalo, že na jejich druhé straně je vyražena knížecí korunka, CM a Opočno. A to je právě znak Colloredo - Mannsfeldů a opočenské cihelny, která už v dnešní době nefunguje. Na některých taškách byl dokonce letopočet, pocházejí z roku 1938. Tedy je to i takový doklad doby, kdy se tato střecha naposledy překládala a rekonstruovala."

Během letošního léta budou pokračovat udržovací práce. Obnova zdejší hájenky by měla začít do dvou let.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související