V Základní a mateřské škole v Chomuticích představili svou práci záchranáři, hasiči i policisté

27. červen 2024

Nejbližší okolí a dvůr u Základní a mateřské školy v Chomuticích na Jičínsku doplnila zásahová auta integrovaného záchranného systému. Svou práci a pomůcky, které pomáhají, tam představovali hasiči, záchranáři a dálniční policisté. Na místě byla i redaktorka Vlaďka Wildová.  

Součástí programu IZS v Základní a mateřské škole v Chomuticích byla mimo jiné soutěž pro školáky s tematickým přeobrazem soutěže „Nejlepší hasič přežívá“.

Své síly a schopnosti tak poměřili budoucí hasiči od mateřské školy až po žáky devátých tříd. Seznámili se i s technickým vybavením vozového parku IZS, s preventivními protipožárními opatřeními, i s pomůckami, které používají dálniční policisté.

Čtěte také

„Všichni žáci školy prošli stanovišti, kde si mimo jiné vyzkoušeli balení evakuačního zavazadla, obvazovou techniku, přenos raněného, oblečení ochranného oděvu a neprůstřelné vesty. Proběhli překážkovou dráhu, na které trénují hasiči, mimo jiné v soutěži „Nejlepší hasič přežívá“. Nahlédli do vozu záchranné služby, stali se figuranty, i záchranáři. Prohlédli si vybavení hasičských vozů, sedli si za volant cisterny,“ popisuje ředitelka chomutické školy Hana Tulková.

„Bylo to dobrý a napínavý,“ svěřují se chomutičtí školáci s tím, že je nejvíc zaujaly teleskopické obušky, neprůstřelné vesty, imobilizační pomůcky a testery na alkohol a drogy.

Zdravotní záchranná služba s ředitelkou Oblastního spolku Českého červeného kříže Marcelou Harbichovou

A co je nejtěžší, když se člověk dostane do krizové situace, kde je jeden nebo i víc zraněných? „Podle mě je důležité zachovat chladnou mysl, abychom se mohli v té situaci orientovat a vymyslet nejlepší plán,“ říká Vendula Skrbková s tím, že asi nejdůležitější je správně vyhodnotit situaci, abychom zraněnému poskytli tu nejlepší pomoc.

Spustit audio

Související