V těchto dnech najdete chlapy v hospodě nebo na houbách. Zkuste jim připravit houbový štrůdl

Je to radost vudět plné košíky hub, které v posledních dnech houbaři nosí. Lesy jsou v obležení a košíky se plní. Česká houbařská vášeň je opravdu ve světě raritou. Říká se, co rodina, to houbař. Vzpomínáme si na prázdniny u babičky, jak děda s radostí čistil houby a dával křemenákům, kozákům nebo hřibům, které rostly za naší chalupu životní podobu slovy pěkněj panáček.

Vášniví houbaři přivážejí z Orlických hor plné košíky hub se slovy, já už nevím co s tím.

Pokud taky nevíte co s tím, protože smaženice a omáčky už vás omrzely, tak tu máme báječný recept na houbový štrůdl od naší posluchačky Zdenky Fatkové z Broumovska.

Je to svým způsobem smaženice. To znamená cibulka, na ní houbičky, kmín, sůl, pepř. Je dobré tam dát trochu muškátového oříšku. Můžete přidat trochu česneku nebo česnekové pasty. Koření se samozřejmě meze nekladou. Přidejte petrželku a je dobré do toho dát špek nebo anglickou slaninu. Klasicky zavinou štrůdl, propíchat, samozřejmě se to musí potřít vajíčkem, posypat kmínem. Kdo chce, může i solí. A dát péct asi na dvacet minut při 200 stupních Celsia.

A přídáme ještě recept na jednu houbovou rychlovku:
Tvrdší houby (hříbky a pododně) nastrouhejte na struhadle na nudličky, přidejte sůl, majoránku, česnek, vajíčko a strouhanku. Udělejte placičky a pečte na oleji. Tento recept je od redaktorky Jany Tomkové.

autor: KLO

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

Karin Lednická, spisovatelka

kostel_2100x1400.jpg

Šikmý kostel 3

Koupit

Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.