V Robousích vyrostl nový depozitář pro Regionální muzeum v Jičíně, první od roku 1895

25. listopad 2021

Blízko kostela a fary v Robousích na Jičínsku je teď živo. Zaměstnanci Regionálního muzea v Jičíně tam do nového depozitáře stěhují sbírkové předměty, které byly dosud uskladněné na třech, dá se říci spíš nevyhovujících místech: v jičínském zámku, v Soudné a v Nové Pace. 

Investorem stavby byl Královéhradecký kraj, náklady se pohybovaly kolem 36 milionů korun s DPH. Jak stěhování do nového pokračuje a čím jičínskému muzeu robouský depozitář prospěje, dozvíte se z reportáže Vlaďky Wildové.

Čtěte také

Jičínské krajanské muzeum vzniklo v roce 1884. Sbírky byly nejdřív provizorně umístěné v hostinci U města Hamburku (dnešní Hotel Paříž). Nový Muzejní spolek v Jičíně byl založený v roce 1895 hlavně díky vlivu Ferdinanda Menčíka, českého literárního a divadelního historika a knihovníka. Od té doby až dosud nemělo současné Regionální muzeum a galerie v Jičíně vyhovující depozitář.

Poklepání základního kamene v Robousích se uskutečnilo vloni na jaře, stěhování do budovy čp. 234 začalo na podzim letošního roku.

Stěhování do velkého etnologického depozitáře v přízemí budovy

V přízemí za vstupními dveřmi je vrátnice, kuchyňka, sociální zázemí, a také badatelny. Vedle sídlí velký depozitář pro etnologii. Druhý menší etnologický sál je v prvním patře, ve kterém mají svůj samostatný úložný prostor i archeologické nálezy.

„Srdcem“ budovy je klimatizace, která v celém objektu udržuje správnou teplotu a vlhkost.

Čtěte také

„Velké etnografické sbírkové předměty, například lidový nábytek nebo rozměrné řemeslnické pomůcky jsme do přízemí depozitáře už přestěhovali. Ty drobnější budeme postupně přivážet a uskladňovat. Všech máme v etnografické sbírce přes tisíc. Postupně se teď výrazně ulevuje i muzejním chodbám v zámku, které nebyly hlídaným ani klimatizovaným prostorem,“ dodává s úsměvem etnografka Hana Macháčková, která neskrývá radost ze změny, na kterou muzejníci dlouho čekali.

V robouském depozitáři najde nový „domov“ zhruba 20 tisíc sbírkových předmětů a stěhování bude pokračovat i na začátku příštího roku.

Areál s farou v Robousích se do budoucna dočká dalšího, edukativního využití: workshopy pro školy a veřejnost venku, v prostoru mezi farou a depozitářem, ale i uvnitř fary.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka