V Roubousích roste vedle fary nový depozitář jičínského muzea. Jak stavba pokračuje a co v ní bude?

21. srpen 2020 07:49

Hrubá stavba depozitáře jičínského muzea v Robousích je téměř hotova. Dělníci teď dodělávají vnitřní příčky. Práce mají skončit v létě příštího roku. Depozitář přijde na 35 milionů korun a budou do něho umístěny sbírkové předměty. Prostory budou mít speciální moderní vybavení. 

„Vidíme tady rozestavěnou stavbu, která zdárně pokračuje. Už má dokonce i střechu. Teď se stavbaři věnují vnitřním prostorám."
S ředitelem Regionálního muzea a galerie v Jičíně Michalem Babíkem stojíme v Roubousích, kde právě vyrůstá velký depozitář. Uvnitř budou tři velké prostory, dva velké nahoře a jeden dole.

Čtěte také

„Jsou to depozitáře, které budou primárně sloužit pro uložení nábytku, sbírek uměleckých řemesel, zemědělských strojů a v prvním patře také archeologie."

„Pracujeme na dokončení vnitřních příček. Obvodové zdivo je hotové," říká dělník Ondrej Bylas.

Podle něj jdou práce podle plánu, dokonce i s menším předstihem.
„Po zednické stránce počítám do konce srpna by mělo být prakticky všechno hotové. Potom nastoupí nějaká jiná firma. Instalatéři, elektrikáři, kteří udělají hrubé rozvody. A pak se budou dělat hrubé omítky, sádrokartony a štuky."

Hrubá stavba depozitáře jičínského muzea v Robousích je téměř hotova

Přicházíme k velkému otvoru, který budou slouží jako nájezd pro auta. To když přiveze sbírkové předměty, najede v podstatě až dovnitř a historické věci se díky tomu dostanou bezpečně až do depozitáře.

Čtěte také

„Prostory by měly být klimatizovány, parametry vlhkosti a teploty by měly být zachovány jak je to žádoucí pro uskladnění a dlouhodobé uchovávání sbírkových předmětů," vysvětluje Michal Babík.

Depozitář muzeum podle ředitele nutně potřebuje. Sbírkové předměty má teď uložené na třech místech, někdy prý v dost nevyhovujících podmínkách.

Přijímat a pořizovat nové artikly je v současnosti dost komplikované.
„Když přijímáme dary nebo se rozhodujeme o nějakém nákupu, tak se velmi musíme dívat na to, kam předmět uložit. Protože prostory v tuto chvíli nejsou a dost nás to omezuje."

Regionální muzeum a galerie v Jičíně - Muzeum hry
Již od konce 19. století se tato instituce snaží získávat, uchovávat a zpřístupňovat hmotné doklady o vývoji člověka a prostředí, ve kterém žije. Sbírky a expozice zachycují nikoliv pouze kulturní a přírodní hodnoty Jičína, nýbrž dokumentují vývoj a historii celého širšího regionu Jičínska a jižní části Geoparku Český ráj.

V depozitáři a v prostorách sousední fary by podle Michala Babíka navíc měly vzniknout prostory pro vzdělávání a setkávání školáků a zájemců z řad veřejnosti.

Spustit audio

Související