V Neratově pokračuje oprava unikátní skleněné střechy kostela a ve Vrchní Orlici mají svůj poesiomat

24. červenec 2022 07:47

Oprava skleněné střechy kostela v Neratově je ve své polovině. Stavbaři se teď uvnitř přesunou s lešením do části vstupu kostela a poté na vnější plášť. Místní Sdružení Neratov také představilo u nedalekého kostela ve Vrchní Orlici takzvaný poesiomat.

Čtěte také

Dnes jsme oddělali poslední podlážky, které tvořily podlahu na tom vrchu. Takže tím pádem zase máme světlo v kostele,“ pochvaluje si farář kostela Nanebevzetí Panny Marie v Neratově Josef Suchár.

První půlku oprav tak má podle něj střecha, do které zatékalo, za sebou. „Zesílení a statické zajištění krovu v první části, tedy nad presbytářem. Teď se přesune lešení do druhé, vstupní části. Tato nám zůstane už prosvětlená a volná. Potom, až se dokončí statika, tak přijedou skláři a vymění to sklo.

Hotovo by mělo být přibližně koncem září. Návštěvníci ale mohou do kostela nahlédnout i během oprav. „Jsou tady vymezeny zóny, aby zájemci mohli vždy přijít a kostel si prohlédnout. Někdy v trošku omezeném prostoru, ale kostel se nikdy nezavře.

V Neratově pokračuje oprava unikátní skleněné střechy tamního kostela

Sdružení Neratov společně se spolkem Piána na ulici představilo také u nedalekého kostela svatého Jana Nepomuckého ve Vrchní Orlici takzvaný poesiomat.

Sdružení Neratov společně se spolkem Piána na ulici instalovalo u kostela svatého Jana Nepomuckého ve Vrchní Orlici takzvaný poesiomat

„Člověk u poesiomatu bude stát čelem ke kostelu a k údolí za ním. Poesiomat má kliku a dynamo, takže když se zatočí klikou, poesiomat se nabije a pomocí tlačítek si navolíte, co chcete slyšet. Můžete si vybrat poesii nebo nějaké povídání o tom konkrétním místu, vysvětluje Vladislav Bukáček ze Sdružení Neratov.

Tento stroj je jedním ze sedmi ze speciální série věnované kostelům v Sudetech. Dvěma svými díly do něj přispěl právě i Vladislav Bukáček. „Jedna ta věc se týká přímo kostela na Vrchní Orlici, a druhá potom odsunu lidí. A je tam i taková zajímavost, v poesiomatu je i zvuk Baltského moře. Protože právě po odsunu v roce 1946 většina těch obyvatel skončila kolem Rujány na Baltském moři.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související