V náchodské oblastní nemocnici stavbaři dokončují nový ambulantní pavilon rehabilitace

8. září 2018 09:34

Pavilon vznikl z původní budovy údržby a pacientům i lékařům přinese větší komfort pro poskytování péče. Královéhradecký kraj do něj investoval zhruba 17 milionů korun. Stávající ambulance, která je v areálu horní nemocnice se už brzy přestěhuje do nového a veškerá rehabilitační péče bude na jednom místě.  

S místopředsedou představenstva Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje Marianem Tomášikem jsme vstoupili do dokončovaného ambulantního pavilonu náchodské rehabilitace: „Nacházíme se v čekárně na kterou navazuje ambulance. Tam naši pacienti dostanou požadovanou péči. Je tady nezbytné sociální zázemí pro pacienty. Je vidět, že je vše před dokončením. Pokládají se ještě kousky dlažeb a montují se některá vodoinstalační zařízení."

Oblastní nemocnice v Náchodě je rušné staveniště. Pracuje se na základech dvou nových pavilonů

Oblastní nemocnice v Náchodě je velkým staveništěm

Jedna z největších investičních akcí Královéhradeckého kraje - to je oprava a výstavba nových budov v Oblastní nemocnici v Náchodě. Za dva měsíce od zahájení prací už se podařilo zbourat starou hospodářskou budovu, také spojovací krček mezi pavilony B a D. Teď stavbaři například budují základy pro dvě nové budovy uprostřed areálu. To ale samozřejmě komplikuje procházení pacientům i návštěvníkům nemocnice. 

A ukazuje několik vznikajících rehabilitačních tělocvičen, prostory pro elektroléčbu, nebo místnost pro parafinovou terapii. V zadní části budovy právě pracuje instalatér.

„Vidíme tady prostor pro velkou vanu. Tady bude prováděna vodoléčba. Instalatéři jsou právě na konci svého díla. Aby nám zprovoznili toto zařízení tak, aby sloužilo pacientům," doplňuje Marian Tomášik.

V náchodské oblastní nemocnici stavbaři dokončují nový ambulantní pavilon rehabilitace

Kromě zmíněných pracovišť budou mít také příchozí pacienti k dispozici ultrazvukovou a laserovou terapii, rotopedy a další cvičební pomůcky. Nové prostory a vybavení bude sloužit i pro pacienty ze sousední lůžkové části.

Paní Halina Vacek, která je tu hospitalizována po operaci kolene, ale zatím cvičí jenom na lůžkovém oddělení: „Přijde terapeut, rozmasíruje mi maličko okolí té jizvy. Potom ohýbám koleno do určité výšky. Pak u žebřin. Je toho dost. A nakonec je motodlaha. Ten stroj pohání nohu, pokrčí ji a srovná."

Paní Halinu brzy propustí do domácí léčby, ale pokud by potřebovala ambulantní rehabilitaci, bude ji v Náchodě mít možnost využít od 1. října, kdy tu zahájí běžný provoz.

autoři: Lucie Peterková , baj
Spustit audio

Související