Oblastní nemocnice v Náchodě je rušné staveniště. Pracuje se na základech dvou nových pavilonů

14. srpen 2018 08:54

Jedna z největších investičních akcí Královéhradeckého kraje - to je oprava a výstavba nových budov v Oblastní nemocnici v Náchodě. Za dva měsíce od zahájení prací už se podařilo zbourat starou hospodářskou budovu, také spojovací krček mezi pavilony B a D. Teď stavbaři například budují základy pro dvě nové budovy uprostřed areálu. To ale samozřejmě komplikuje procházení pacientům i návštěvníkům nemocnice. 

S technickým náměstkem Oblastní nemocnice Náchod Miroslavem Bůžkem procházíme staveništěm, ale zároveň také funkčním areálem nemocnice.

„Protože tady byla spousta připomínek, tak jsme udělali takovou mapku nemocnice, která se aktualizuje v případě, že se cokoliv změní. Jsou tady naznačeny cesty a jakým způsobem se dá orientovat," vysvětluje Miroslav Bůžek.

Začínají opravy náchodské nemocnice. Lidé musí počítat s omezením při průchodu areálem

Vizualizace Oblastní nemocnice Náchod po modernizaci

Dlouhodobě plánovaná rekonstrukce nemocnice v Náchodě začíná. Kromě omezení průchodu areálem nemocnice se také sníží počet parkovacích míst. Náhradní parkování bude postupně zřízeno v jednosměrných ulicích, které ústí do Nemocniční ulice.

Další službu poskytuje nemocnice konkrétním pacientům. „Je tady na brigádě dívka, která se stará o to, že pokud je tady babička, která opravdu nemlže najít cestu, tak ji až na pracoviště, kam je určena, dovede. prostě s ní celou cestu projde. Využíváme ji obousměrně, takže je to taková podpora v tom nejzazším případě. Nejsme tak samozřejmě schopni vyřešit všechny pacienty, ale ty, u kterých máme pocit, že je to opravdu nutné, takto řešíme."

Podle Miroslava Bůžka tuto službu lidé vítají a brigádnice jich každý den takto doprovodí desítky.

Od zahájení prací už Královéhradecký kraj prostavěl zhruba 30 miliónů korun.

Konkrétní úkony popisuje radní zodpovědný za investice Václav Řehoř z ODS: „Od okamžiku předání stavby až po současnou chvíli jsme tam provedli samozřejmě přípravu staveniště. Následně docházelo k přepojení výměníkové stanice. V tuto chvíli jsou provedeny rozvody ústředního topení, vody a další. Momentálně tam probíhají zemní práce. Zeminu dokonce ukládáme částečně nad horním areálem a částečně do spodního areálu. Abychom vyrovnali určité pozemky ve svahu. A je to i z toho důvodu, že bychom tam chtěli do budoucna vybudovat nové parkovací plochy."

Bourání skončilo, teď se začne stavět. Modernizace náchodské nemocnice jde podle plánu

Poklepání na základní kámen modernizace Oblastní nemocnice Náchod

Koncem června uplyne již čtvrt roku od podpisu smlouvy na první etapu modernizace Oblastní nemocnice Náchod za 1,344 miliardy korun. Za tuto dobu dělníci v nemocničním areálu provedli demoliční a přípravné práce. Nyní začne samotná stavba, kterou dnes zahájili zástupci Královéhradeckého kraje, města Náchod a stavebních firem.

Stavbaři teď aktuálně také odstraňují skálu, kterou objevili při odkrývání zeminy. Takže se další práce asi o týden zpozdí. Nejvíc ale pracovníky i pacienty obtěžuje ruch strojů a všudypřítomný prach.

„Zvlášť pacientům ve dvoře nemocnice, kde se nedá v těch vedrech úplně větrat. Protože ať chceme nebo ne, tak stavba je prašná záležitost a ten prach zase není přítelem lékařů," dodává Miroslav Bůžek.

autoři: Milan Baják , luc
Spustit audio

Související