V Náchodě pokračuje obnova zámeckého kopce. Dělníkům museli přijet na pomoc horníci

26. říjen 2021 09:16

S obnovou zámeckého kopce v Náchodě za zhruba 200 milionů korun začali pomáhat také horníci. Původně se s jejich nasazením nepočítalo, nakonec se ale ukázalo, že běžní dělníci některé práce nezvládnou. Horníci tak momentálně v prudkém svahu hloubí pomocí sbíječek patky, které poslouží jako základ pro budoucí ocelovou lávku. 

Jižní svah zámeckého kopce v Náchodě. Horník Martin Dinter je zapřený o lešení a ohání se vzduchovou sbíječkou.

Čtěte také

„Spodní část je vyhloubená nejméně 30 centimetrů do skály a na výšku to dělá i metr," popisuje rozměry zarážecí patky, kterou právě hloubí.

Podobných musí společně s kolegou připravit čtrnáct. U každé stráví zhruba den.
„Jeden sbíjí a druhý vozí. A potom se prostřídáme."

Tahle práce se od té v podzemí liší. Místo helem se světlem mají horníci na hlavě kšiltovky, sbíječkou neodlamují uhlí, ale kámen a ten nakládají do obyčejného kolečka místo důlního vozíku.

S obnovou zámeckého kopce v Náchodě začali pomáhat také horníci

„Je to práce venku, na což jsme my nebyli moc zvyklí. S těmi dírami se popereme, sice je to tvrdé, ale to se nedá nic dělat," říká s úsměvem druhý z horníků Miloš Hrubý.

Čtěte také

A zároveň zmiňuje v čem má tato práce proti té v podzemí ještě výhodu.
„Tam nejsou okna, tam je to trošku jiné. Tady máme krásný výhled na Náchod. Je to tu pěkné."

Úpravy zámeckého kopce v Náchodě za zhruba 200 milionů korun má na starosti Národní památkový ústav. Jeho investiční technik Jiří Svoboda připouští, že původně o povolání horníků neuvažoval, nic jiného mu ale nezbylo.
„V podstatě se jedná o špatně přístupný terén, to je zásadní věc. A v kombinaci s tím, že jde o velmi tvrdou skálu, tam jsme opravdu museli zvolit tuto variantu."

Až horníci práci dokončí, nastoupí znovu klasičtí dělníci. Ti tady stráví ještě řadu měsíců.

Spustit audio

Související