V letní perníkářské škole v Robousích u Jičína se učí péct i žena, která přijela z amerického Texasu

29. červenec 2024 08:01

V Robousích u Jičína vznikla naše první „kamenná“ perníkářská škola. Založila ji paní Dana Holmanová, držitelka ocenění Zlatý kolovrat i titulu Nositelka lidových tradic. A žačky se k voňavé výuce, plné inspirace, sešly tentokrát i o prázdninách.

Čtěte také

Perníčky, kam se podívám. První stálá perníkářská škola na světě? „Tak to nevím, je ale pravda, že náš program se hodně odlišuje od běžných kurzů. Jsme v Robousích, na staré faře. To je prostor, který mi nabídlo Regionální muzeum v Jičíně. Objekt je krásně zrekonstruovaný. Máme tady k dispozici kuchyňku i prostor na zdobení,“ říká perníkářka Dana Holmanová.

Své žačky provádí perníkářským řemeslem od přípravy těsta a jeho zpracování, až po různé techniky zdobení upečených výrobků. „A to, co chci nejvíc, a proč to vlastně celé dělám, aby se všechny účastnice začaly na perníkářství dívat hodně tvůrčím způsobem. V souvislosti s tradicí, ale třeba netradičně.

Velká perníková mísa plná perníkových srdíček. To je pro mne technologie neuvěřitelná. „Uvidíte tady i prostorové vyplétané košíčky i šálky.

Žačky jsou od studentek až po babičky z celých Čech a Moravy. A dokonce i ze zámoří. „Jmenuji se Marie a žiji v americkém Texasu. Tuto školu jsem si našla na internetu. Měla jsem zájem o pečení perníčků a jejich zdobení. A když jsem viděla tu nádhernou práci paní Dany, tak jsem přijela, vysvětluje velmi dobrou češtinou americká žačka.

Čtěte také

„Přestože doma vůbec česky nemluvím, tak to se přeci nezapomíná. Já pocházím z Břeclavi, Moravačka, usmívá se Marie.

Sehnat ovšem v daleké Americe všechny potřebné ingredience asi nebude úplně jednoduché. Ale Marie se neučí péct perníčky pro byznys. „Prostě jsem se to chtěla naučit. Stálo mi to za to, přijet až z Texasu do Čech kvůli perníčkům. Jako svoji absolventskou práci vyrábím perníkový šálek na kávu i se lžičkou. Snažila jsem se udělat i perníkové kostky cukru. Uvidíme, jak to dopadne.

„Paní Maruška si s sebou domů veze i speciální koření, doplňuje Dana Holmanová. „Mám pět vnuček, takže je to musím všechno naučit, směje se pečlivá texaská žačka Marie.

autoři: Eliška Pilařová , baj
Spustit audio

Související