Dana Holmanová nazdobí neopakovatelnou plastickou bílou krajkou každé své perníkové srdce

17. srpen 2020

Na nádvoří novoměstského zámku můžete v některých prázdninových dnech vidět při práci perníkářku Danu Holmanovou, držitelku ocenění Nositel tradic a Zlatý kolovrat. Ve stínu podloubí zdobí perníčky a kdo se chce něčemu přiučit, nebo se na cokoliv zeptat, dostane se mu zasvěcené rady a odpovědi.

A samozřejmě si může i vybrat a drobným dárkem udělat někomu radost, jako paní Mladena, kterou redaktorka Romana Pacáková oslovila, když vybírala mezi perníkovými písmenky.

Čtěte také

Dana Holmanová se tvorbě zdobených perníků věnuje dvacet let. O letošních prázdninách byla několikrát hostem na zámku v Novém Městě nad Metují, kde ochotně zasvěcovala do starého perníkářského řemesla všechny zájemce, kteří přišli její umění obdivovat.

Nejčastěji odpovídala na otázku, z čeho a jak připravit polevu, aby zdobení šlo hladce a linka byla jedna jako druhá. Když má poleva tu správnou konzistenci, pak už stačí jen se naučit, jak správně táhnout linku, a neúnavně zdobit a zdobit, aby vám do ruky přešel ten správný „grif".

Inspirace je všude kolem nás

Studnice nápadů u perníkářky Dany Holmanové nevysychá.

Čtěte také

Přejete si perníkovou chaloupku, plachetnici, Eiffelovku nebo dinosaura? Není problém. Na přání upeče a ozdobí cokoliv.

Ale ve své umělecké tvorbě čerpá nejvíce z lidového umění. Lásku k němu v ní probudila její moravská babička, která ji od malička učila vyšívat. A tak není náhoda, že perníky, které jí vznikají pod rukama, vypadají často jako lidové výšivky.

Zdobí bílou polevou, její specialitou je krajkové a plastické zdobení a také zdobení s použitím modrotisku.

Podkrkonoší je tradiční perníkářský region

Dana Holmanová žije v Třebihošti u Miletína a Podkrkonoší považuje za tradiční perníkářský kraj. Perník je doma nejen na Pardubicku, ale i v kraji pod horami. Třeba ve Vysokém nad Jizerou žily celé generace skvělých perníkářů s osobitým uměleckým rukopisem.

Jak pod rukama Dany Holmanové vznikají malá perníková umělecká díla můžete na nádvoří zámku v Novém Městě nad Metují vidět také v úterý 18. srpna po celý den. A pokud o posledním prázdninovém víkendu navštívíte novoměstskou ZÁMECKOU NOC 29. srpna od 19 hodin, můžete se s jejím perníkářským mistrovstvím setkat i tam.

autoři: Romana Joudalová , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.