V Krkonoších se zavřely některé turistické chodníky. Mezi nimi i cesta na Sněžku

14. září 2018 10:55

Uzavírka některých turistických cest v Krkonoších začala. Mezi nejvíc frekventovanými trasami je povalový chodník z Růžohorek na Sněžku. Nad Pecí pod Sněžkou začal létat vrtulník a naváží dělníkům na tuto cestu potřebný materiál. Turisté se tudy na vrchol naší nejvyšší hory nedostanou. 

V Krkonoších 'štětují' chodníky. Jako za starých časů. Letos se opraví 30 kilometrů lesních cest

Letní sezóna umožňuje stavební práce a opravy na cestách v Krkonoších

Dělníci už začali se stavbou kamenného chodníku na staré Bucharově cestě na Horních Mísečkách. Rekonstruovat budou například i chodník přes Úpské řašeliniště nebo cestu od boudy U Bílého Labe k Luční boudě. Turisty proto čekají některá omezení.

Dříve použité vápencové podloží bude odstraněno a nahrazeno pro zdejší přírodu vhodným nealkalickým materiálem. V úseku od sedla směrem k vrcholu Sněžky dělníci opraví schody a štětování mezi nimi.

Od doby poslední opravy uplynulo 21 let a desetitisíce návštěvníků, kteří tudy ročně procházejí, zanechávají na stavu chodníku svou stopu v podobě postupného zhoršování stavu cesty.

Opravné práce budou záležet na aktuálním počasí

Před letní sezonou avízované opravy cest probíhaly dosud bez nutnosti dané úseky uzavírat. Správa KRNAP tak spolu s dodavateli vstřícně vyšla vrcholu turistické sezony v Krkonoších. Nyní však nadchází doba, kdy dodavatelé začnou intenzivní práce i na těch nejfrekventovanějších úsecích.

Na níže uvedených lesních cestách budou měněna potrubí propustků a vyzdívání jejich čel a usazovány svodnice a z toho důvodu bude nezbytná jejích úplná uzavírka.

Orientační mapka s vyznačením uzávěr a letových koridorů vrtulníku

Na Úpském rašeliništi začaly práce na výměně dřevěného povalového chodníku. Jedná se o úsek Luční bouda - bývalá Obří bouda. Zdejší povalových chodník byl vyměněn před více než 20 lety. Přestože byl i s ohledem na zdejší náročné klimatické podmínky již tehdy zvolen jako materiál dub, tak jeho životnost se již blíží konci. Uzávěru je snadné obejít a to po Jantarové cesta do Polska a pak po Cestě česko-polského přátelství ke Slezskému domu, resp. bývalé Obří boudě.

Nejnáročnější opravou bude turistický chodník mezi Růžohorkami a Sněžkou. Ve spodní části - přibližně mezi stanicí lanovky Růžová hora a sedlem mezi Růžovou horou a Sněžkou - dojde k výměně materiálu v cestě. Dříve použité vápencové podloží bude odstraněno a nahrazeno pro zdejší přírodu vhodným nealkalickým materiálem. V úseku od sedla směrem k vrcholu Sněžky budou opraveny schody a štětování mezi nimi.

Krkonoše proplétá pavučina starých cest. Jana Tesařová napsala knížku pro turisty-fajnšmekry

Detail štětované žlutě značené cesty ze Zrcadlových Bud na Černou horu

Jednu krásnou krkonošskou procházku jsme si nedávno udělali, když jsme si s Jaroslavem Drtinou prohlíželi naše nejvyšší české hory na úchvatných krásných starých pohlednicích. Teď máme před sebou další krkonošské putování, tentokrát po stezkách a cestách, které při svých toulkách objevuje Jana Tesařová z Krkonošského národního parku. A dokonce o tom napsala i knihu.

Od doby poslední opravy uplynulo 21 let a desetitisíce návštěvníků, kteří tudy ročně procházejí, na stavu chodníku zanechávají svou pomyslnou stopu v podobě postupného zhoršování stavu. Chodník bude doštětován, aby pohyb po něm byl bezpečný a zejména pohodlný. Jenom tak se totiž množství turistů bude držet na vyznačené cestě a nebude si vyšlapávat chodníčky v jejím okolí. Takový jev je negativní a velmi ohrožující jedinečnou přírodu arkto-alpínské tundry Krkonoš a jeho základní prevencí je právě kvalitně udržovaný chodník.

Právě na tento úsek začne v závislosti na počasí od pátku 14. září vrtulník přepravovat stavební materiál. Vzhledem k tomu, že v letovém koridoru není možný pohyb turistů, tak dojde k uzavření nejenom uvedené trasy Růžohorky - Sněžka, ale také tras, které vrtulník bude křižovat.

Obráncům rozvodny pomáhá vrtulník

Od 14. do 19. září bude uzavřena turistická cesta v úseku kaplička v Obřím dole - Obří sedlo, protože vrtulník bude lítat na manipulační plochu BAM nad Modrým dolem. Od 19. září do odvolání bude létat do Lvího dolu na manipulační plochu Na Kose. Proto bude uzavřena cesta Lvím dolem (cyklotrasa) i zelená turistická cesta tzv. Traverz.

Vzhledem k omezením přístupu největší turistické atrakce Krkonoš - Sněžky - k její návštěvě doporučujeme využít lanovky z Pece pod Sněžkou na Sněžku nebo turistické cesty od Jelenky nebo od Luční boudy přes Polsko.

Aktuální stav omezení je k dispozici na našich internetových stránkách https://www.krnap.cz/omezeni-na-cestach/

Spustit audio

Související