V Krkonoších a Orlických horách sněhu ubývá, mezi turisty tak stoupá zájem o náhradní aktivity

26. únor 2024 08:36

Patříte k těm, kteří mají jarní prázdniny teprve před sebou? Pokud ano, tak místo lyžařského vybavení budete možná do kufru balit úplně jinou výbavu. Sníh mizí z Orlických hor i Krkonoš rychle. Přitom ještě další tři týdny budou do hor mířit rodiny školáků, kteří mají volno před sebou. Výrazně proto stoupá zájem o náhradní aktivity na horách i v podhůří. 

Čtěte také

Robert z Prahy je právě teď na dojezdu sjezdovky ve Svatém Petru. „Je to měkké. Panuje hodně teplé počasí, myslím si, pokud se neochladí, tak je to otázka maximálně 14 dní, a bude po lyžování. To je velmi brzo.“

Sníh je těžší, tedy i pohyb na svahu je náročnější. „Určitě, je to náročné. Propadá se to. Dnes je po třech dnech první den, co neprší. A moc lidí tady není.

Také údržba tratí je náročnější. „Samozřejmě, protože sníh na sjezdovkách je nasáknutý velkým množstvím vody. Každopádně největší problém je, že sněhu ubývá, vysvětluje mluvčí Skiareálu ve Špindlerově Mlýně Vendula Kalenská.

Čtěte také

V areálu jsou zatím v provozu veškerá zařízení, jediné omezení, které dosud přišlo, je prozatímní zrušení večerního lyžování. „Protože se snažíme sjezdovku udržet především přes den, to je naše priorita. Dvojí úprava rolbou by byla nároční, doplňuje Vendula Kalenská.

„Každý den se snažíme dělat v areálech maximum pro to, abychom udrželi sjezdovky v co nejlepší kondici. Některé svahy jsou už samozřejmě úplně na hraně. V blízké době přijde omezení v Černém Dole a ve Velké Úpě, kde je ten stav v tuto chvíli nejslabší," vysvětluje ředitel Skiresortu Černá Hora - Pec Jakub Janda.

Čtěte také

Lyžaři samozřejmě za deštivého počasí netráví na sjezdovkách tolik času, jak by si sami představovali. A proto začínají vyhledávat další aktivity.

„U nás ve Vrchlabí máme vysoké návštěvnosti kvůli špatnému počasí a jeho nevhodnosti k lyžování. Jsme denně plní a návštěvy jsou opravdu obří, říká ředitel bazénu ve Vrchlabí Jiří Dušek. „Máme 25 až 30 procent nárůst návštěvnosti.

Provozovatelé lyžařských areálů se shodují v tom, že nejdůležitější pro ně teď je udržet co nejdéle všechna zařízení v provozu.

Spustit audio

Související