V Královéhradeckém kraji začaly ve velkém růst houby a vzrostl tak i zájem o mykologické poradny
Na řadě míst Královéhradeckého kraje začaly ve velkém růst letní i některé podzimní druhy hub. Většinu z nich houbaři znají a bez problémů sbírají, s těmi dalšími druhy mohou zajít do mykologické poradny. Ta je v Muzeu východních Čech v Gayerových kasárnách v Hradci Králové otevřena každé pondělí od 16 do 18 hodin.
Čtěte také
I tento týden už lidé přinesli do mykologické poradny zajímavé houbařské úlovky.
„Já si myslím, že vím, co to je. Ale manžel tvrdil něco jiného, tak se raději jdu zeptat. Růžovka, holubinka, kovář nebo něco takového.“
„A já si myslím, že mám hřiba žlutého. A s tou holubinkou si nevím rady. Paní Tejklová už to vždy pozná na dálku, co to přesně je,“ říkají návštěvníci mykologické poradny v Hradci Králové.
Mykoložka Tereza Tejklová přišla a bude rovnou radit. „Tak začneme. Dáma má přednost, podíváme se. Tohle je holubinka mandlová, jak paní správně tipovala. Ona má takový narůžovělý odstín, trošku může reznout ve třeni. A u těch holubinek, jako u jediného rodu, je možné malý kousek ochutnat, a pokud není hořká nebo nepálí, tak ji můžeme přidat do košíku.“
Čtěte také
„A tohle jsou růžovky?“ ptá se návštěvnice poradny.
„Manžel vás podezřívá, že ho chcete otrávit?“ směje se Tereza Tejklová. „Ale nechcete. Skutečně se jedná o muchomůrky růžovky, takzvané masáky. Jde o výborné, jedlé houby. Když se podíváme na ty plodnice, tak důležitým znakem je jejich růžovění. Třeň je úplně klasicky červivý a chodbičky těch červíků jsou velmi růžové. Takže paní má vše jedlé.“
„To se většinou nestává, spíše tady z košíčků vyhazujeme některé nejedlé houby,“ vysvětluje Tereza Tejklová.
Paní Daniela tedy byla navíc stoprocentně úspěšná se svými tipy. „Tak tady trošku jsem váhala. Myslela jsem si, že to vím, ale protože manžel byl jiného názoru, tak jsem pro jistotu přišla.“
„Paní Daniela určitě udělala správnou věc. Protože si nebyla maličko jistá, vždy je lepší se přijít zeptat. Minulý týden jsme tady měli případ, kdy si lidé houby uvařili a až potom vlastně začali spekulovat o tom, co to vlastně do té polévky dali,“ říká Tereza Tejklová.
Čtěte také
A dvě houby přinesl ukázat i pan Miroslav. „Já to tipuji na hřib žlutý.“
„Myslím si, že pan Miroslav má dobrý tip. Hřib žlutý, to je odborně řečeno xantoidní forma hřibu kováře. Dříve tato houba byla považována za vzácnou. V současném červeném seznamu nevím jistě, jestli je vedena jako ohrožená nebo kriticky ohrožená. Ale pak se zjistilo, že se jedná o pouhou genetickou odchylku.“
Pan Miroslav vyndává z košíku ještě další houbu. „Takové věci se nám tady často nestávají, že by houbař přinesl hned dvě houby zařazené v červeném seznamu. Tohle je poměrně hodně vzácný druh ryzce. Jmenuje se ryzec citlivý,“ upřesňuje mykoložka Tereza Tejklová.
A dodává, že lidé chodí do mykologické poradny Muzea východních Čech v Hradci Králové většinou s různými druhy žampionů nebo třeba i s liškami, na které houbaři na Hradecku už nejsou zvyklí.
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Příběh českého Tiger Kinga v Kletečné u Humpolce pokračuje. Přísliby ministrů šelmám nepomohly
-
‚Můj anděl strážný.‘ Matka zkolabovala v koupelně, malý hoch nezpanikařil a zavolal jí záchranku
-
‚Kdo chtěl víc, musel na černý trh.‘ První poválečné Vánoce byly ve znamení lístků a nedostatku
-
Policie po razii u Vémoly obvinila tři lidi kvůli drogám. Hrozí jim až 18 let vězení

