V Královéhradeckém kraji ubývá covidových pacientů, kteří vyžadují hospitalizaci v nemocnicích

15. duben 2021

V nemocnicích Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje postupně ubývá pacientů s koronavirem. Zatímco v únoru jich bylo hospitalizováno i více než 400 najednou, teď se zdravotníci starají o zhruba 150 lidí s touto diagnózou. Lékaři se také vracejí zpět k běžným operacím. Podrobnosti zjišťoval reportér Václav Plecháček.

Nemocnice patřící pod Zdravotnický holding jsou například v Náchodě, Trutnově, Rychnově nad Kněžnou nebo Jičíně, pro zjednodušení jsou to všechny v našem kraji, kromě hradecké fakultní nemocnice a soukromé nemocnice ve Vrchlabí.

Čtěte také

Za ten zhruba rok, kdy epidemie koronaviru trvá, hospitalizovaly krajem řízená zdravotnická zařízení 4700 pacientů s onemocněním Covid-19. Teď jich je v nemocnicích zhruba 150, tedy mnohem méně, než před pár týdny.

Klesá i nemocnost personálu nemocnic. Ještě v polovině ledna v holdingu evidovali 106 lékařů a sester nakažených onemocněním Covid-19, po očkování počet práce neschopných pracovníků začal klesat. Aktuálně krajské nemocnice evidují 16 zdravotníků, kteří se léčí s covidem.

Nemocnice s ohledem na klesající počet covidových pacientů postupně snižují i počet lůžek pro ně vyčleněných a vrací se k běžné péči. Co to znamená?
To, že lékaři začali provádět operace, které prakticky celý rok museli odkládat, třeba výměny kolenních nebo kyčelních kloubů. Počet operací se ale rozbíhá pozvolna, v závislosti na možnostech daných nemocnic a jednotlivých oddělení.

Rychlá porada na covidovém oddělení

Například anesteziologové jsou stále ještě potřeba u intenzivních covidových lůžek, dále musí být připravena i pooperační péče o pacienty, to znamená třeba rehabilitace. Takže zatím je těch běžných operací provedených málo.

Jak jsou na tom nemocnice z pohledu ekonomiky?
Krajské nemocnice skončily minulý rok v zisku víc než 96 milionů korun. Jedním z důvodů je nastavení loňské kompenzační vyhlášky Ministerstva zdravotnictví a také třeba vysoká poptávka po službách nemocničních laboratoří.

Čtěte také

Podle předběžných dat před auditem dosáhla nejlepšího ekonomického výsledku v loňském roce největší z krajských nemocnic - Oblastní nemocnice Náchod, která vykázala pozitivní hospodářský výsledek přesahující 52 milionů korun, ta trutnovská zhruba 32 a jičínská víc než 10 milionů korun.

V letošním roce to tak dobře zatím nevypadá, pacientů s covidem bylo v prvních měsících letošního roku mnoho, nemocnice už přitom nedostávaly a nedostávají bonusový příplatek za standardní covidové pacienty. To bude podle vedení holdingu znamenat ztrátu desítek milionů korun.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.