Kraj má plán další fáze očkování proti covidu. Od dubna chce očkovat přes 160 tisíc vakcín měsíčně

10. březen 2021 14:44

Na konci července by mohlo být v Královéhradeckém kraji podle aktuálních plánů hejtmanství oočkováno proti covidu přes 300 tisíc lidí. Pokud budou dodržené aktuálně slíbené dodávky od státu, chce hejtmanství od dubna očkovat přes 160 tisíc vakcín měsíčně. Aplikovat je budou nejen očkovací centra, ale také někteří praktičtí lékaři.

Hromadná očkovací místa budou převážně v nemocnicích, ať už v královéhradecké fakultní, v těch patřících pod krajský zdravotnický holding nebo v soukromé nemocnici ve Vrchlabí.

Očkování proti covid-19 v Královéhradeckém kraji pokračuje v závislosti na týdenních dodávkách vakcín

„Chceme od dubna v momentě, kdy plánované dodávky vakcín budou v onom objemu, přejít do očkování v 11 zdravotnických zařízení v našem kraji, které budou určeny především pro očkování vakcíny Pfizer. Ostatní vakcíny, které máme k dispozici, nemáme ambici očkovat zejména ve zdravotnických zařízení, ale chceme do toho zapojit praktiky," vysvětluje královéhradecký hejtman Martin Červíček z ODS.

Do očkování proti covidu se chce zatím aktivně zapojit přes 200 praktických lékařů z různých koutů regionu.

Jak doplňuje předseda praktických lékařů pro Královéhradecký kraj Petr Šubrt, pokud budou vakcíny k dispozici nebude to pro doktory nic složitého.
„To, že by měli prakticky očkovat, vychází, myslím si, z logiky věci. Praktičtí lékaři běžně očkují a nevidíme jediný důvod, proč by neměli nyní očkovat. Je to dobrovolná věc, proto nemluvíme o všech prakticích. Ale jak šel čas, tak jsme se na očkování stále více připravovali a současně jsme paradoxně stále viděli, jak vakcíny nejsou a že je to problém."

Čtěte také

Teď ale Královéhradecký kraj počítá s tím, že vakcín bude dostávat mnohem více než doposud. Praktici budou své pacienty v případě možnosti očkování sami kontaktovat, proto se není potřeba odhlašovat z centrální očkovacího systému.

„Rozhodně nic nerušit. A když se náhodou dojde do situace, že budu mít praktik vakcínu dříve, tak je vždy možné nechat se naočkovat v ordinaci a rezervaci v centrálním systému zrušit. Což ten praktický lékař samozřejmě udělá," dodává hradecký hejtman Martin Červíček.

Podle něj by při dodržení počtu dodaných vakcín mohlo být v kraji, který má přes půl milionu obyvatel, na konci července proti covidu oočkováno 330 tisíc lidí.

autoři: Ondřej Vaňura , baj
Spustit audio

Související