V Královéhradeckém kraji se od pátku objevily další čtyři případy spalniček. A nemusí být poslední

12. březen 2019 10:36

Počet případů onemocnění spalničkami v Královéhradeckém kraji roste. Od konce minulého týdne přibyly další čtyři případy. Podle hygieniků nemusí být stávající stav konečný, na druhou stranu není potřeba panikařit - o dramatická čísla totiž nejde. 

V pondělních statistikách z Královéhradeckého kraje hledala informace mluvčí Krajské hygienické stanice Veronika Krejčí.
„Aktuálně evidujeme celkem 31 případů onemocnění spalničkami v Královéhradeckém kraji od začátku roku 2019."

Zatím se stále nejspíš jedná o nemocné takzvaně z první vlny a pravděpodobně nemoc zatím ještě nepropukla u řady z těch, kteří se mohli nakazit od nich - a čísla tedy možná ještě porostou.

Spalničky totiž mají inkubační dobu až tři týdny a ze začátku se projevují jako běžné respirační onemocnění, tedy rýma nebo kašel. Hygienici ale zdůrazňují, že zdaleke ne každá rýma nebo kašel musí být spalničky.

Spalničkami se letos nakazilo více lidí než za celý loňský rok.

Bez testů se nemoc nedá zjistit dřív, než propukne typická vyrážka, říká Veronika Krejčí.
„Laicky to dřív určitě nepůjde zjistit. Spalničky se projevují jako běžná respirační nemoc, rýma, kašel, může být zvýšená teplota a záněty spojivek. A právě až výsev charakteristické vyrážky říká, že se skutečně jedná o spalničky."

Podle hygieniků a lékařů není na místě panika

Přestože není žádný důvod k panice, měli by se především ti, kteří mají podezření, že jsou nemocní, chovat zodpovědně.

Co to znamená, vysvětluje ředitel Krajské hygienické stanice Ivan Kučera.
„Tady je právě nesmírně důležité, aby lidé, kteří mají nějaké potíže, nebo mají podezření, že by se mohlo jednat o spalničky, což je opravdu typická vyrážka, neznamená to, že máte někde na nějakém místě malou vyrážku, tady jde opravdu o výsev vyrážky, které se rozlézá přes hlavu až na trup a dále, aby se tito občané pokud možno vyhýbali ostatním lidem. Aby si vzali před ústa roušku a šli k nějakému zdravotníkovi."

Pacienti jsou infekční i dva až čtyři dny předtím, než se vyrážka objeví. Prevencí může být i důkladná hygiena, spalničky se vedle kapének mohou přenášet třeba i tak, že si třeba před jídlem neumyjete ruce.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související