V Královéhradeckém kraji budou na některých autobusových i vlakových linkách posíleny spoje

29. leden 2019 10:08

Na některých trasách v Královéhradeckém kraji se cestující letos dočkají více spojů. Týká se to autobusové i vlakové dopravy. Počítá s tím návrh dopravní obslužnosti kraje pro rok 2019. Na svém posledním zasedání ho schválili krajští zastupitelé. 

Královéhradecký kraj vyhlásil miliardový tendr na autobusovou dopravu do roku 2030

Řidič autobusu (ilustrační foto)

Radní Královéhradeckého kraje schválili na svém posledním zasedání tendr na zajištění autobusové dopravy v kraji. Zakázka je na deset let od roku 2020 do roku 2030 a její maximální hodnota je 7,72 miliardy korun. Doposud je totiž doprava zajištěna provizorním způsobem. 

Zastupitelé Královéhradeckého kraje souhlasili s mírným navýšením počtu nasmlouvaných kilometrů za rok.

„Opět se pohybujeme v objemu zhruba 18,6 milionů kilometrů v rámci autobusové dopravy a kolem 5,6 milionů vlako-kilometrů za rok na železnici," vysvětluje náměstek hejtmana pro dopravu Martin Červíček z ODS.

„Je to podobný rozsah, nicméně je tam určitá variabilita. A proto občas vydáme více spojů. Více kilometrů odjezdíme například v letní sezóně do Adršpachu, orientujeme se hodně na požadavky obcí, jako byla třeba Dobruška a další. Jsme připraveni v rámci toho rozsahu, který byl schválen, pomoci individuálně v rámci nějakých objednávek dopravy. Pokud je to nutné," doplňuje Martin Červíček.

Prostor pro cestující

Kraj tak vyslyšel požadavky některých obcí a měst. Od navýšení spojů si slibuje hlavně zkvalitnění dostupnosti některých míst v regionu.

Opraví se nádraží a vylepší infrastruktura železnic. Posunout by se měla i stavba dálnice D11

Vlaky a železnice mají budoucnost

Na silnicích i na železnici se bude i v letošním roce v Královéhradeckém kraji pilně pracovat. Posunout by se měla stavba dálnice D11 a nový povrch dostanou další úseky silnic prvních tříd. Pokud jde o vlaky, cestující se letos dočkají hned několika opravených železničních nádraží.

U autobusové dopravy letos posílí spoje například na trase Náchod - Nové Město nad Metují - Hradec Králové. A více autobusů má jezdit i mezi krajským městem - Třebechovicemi pod Orebem a Dobruškou.

Ale posílení se týká i vlakových linek, říká hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán z ČSSD: „Posilujeme trať Jaroměř - Stará Paka - Trutnov až Teplice nad Metují. A současně chceme, a tím reagujeme na velký zájem polských turistů o oblast Adršpachu, kdy rozšiřujeme spoje v oblasti Meziměstí - Polsko, především v rámci spolupráce s Dolnoslezským vojvodstvím."

Lépe dostupné ale nemají být jen turistické lokality

„Zároveň chceme poskytnout komfortní spojení občanům, kteří denně dojíždí za prací. Dojíždí k lékaři, do zaměstnání, do škol. Takže je to také reakce na poptávku ze strany měst a obcí, které byly vůči kraji. Abychom skutečně zlepšili dopravní obslužnost v některých oblastech," uzavírá hejtman Jiří Štěpán.

Současně kraj připravuje na letošní rok soutěž, která by měla zajistit smluvní dopravce na období dalších deseti let.

autoři: Lucie Peterková , baj
Spustit audio

Související