V Jičíně a Trutnově přibývá toulavých koček. Města chtějí zastavit jejich nekontrolovatelné množení

31. srpen 2021 07:37

Toulavé kočky v ulicích, parcích na sídlištích. V Trutnově a v Jičíně jich přibývá. Radnice se snaží jejich počty regulovat. Zatímco ta trutnovská zvířata odchytává a kastruje, v Jičíně se rozhodli motivovat majitele koček finančně. Cílem je předejít nekontrolovatelnému množení.

Čtěte také

„Koček přibývá a je to opravdu velký problém. Jsme věčně úplně totálně plní kapacitně, takže nemůžeme přijmout ani nová zvířata," říká vedoucí útulku pro psy v Trutnově Karolína Benešová.

Počty volně pobíhajících koček rostou. Radnice má kastrační program, v rámci kterého se snaží venku kočky zajistit. Veškeré náklady jdou za městem.
„Odchytávat kočky, vyšetřovat, zaléčit, odčervit, odblešit a samozřejmě vykastrovat. Označit je a vypustit zpátky do lokality, kde jsou zvyklé divoce žít, ale už se nemnožit."

Čtěte také

Jenže stejně se objeví někdo další, kdo nechá kočku nebo koťata na ulici bez kastrace a množení pokračuje.
„Samozřejmě nejsme schopni a není v našich silách je odchytit a vykastrovat všechny. K dnešnímu datu máme vykastrováno asi 200 koček, ale odhad je takový, že jich ještě 300 nebo 400 dalších zůstává."

A to jenom v Trutnově, nikoli v okrajových čtvrtích.
„Je to opravdu strašný problém. Apelujeme na lidi, aby svá zvířata kastrovali, jenže spousta jich se tomu pořád brání, ač jsou argumenty pro kastraci jasně převažující."

Problém s toulavými kočkami řeší i Jičín

„Počty toulavých koček jsou evidovány je zapotřebí na to nějakým způsobem reagovat," říká mluvčí radnice Jan Jireš.

Čtěte také

Na problematiku upozornilo několik lidí a také městský útulek pod Zebínem. Veřejnost proto volala po zřízení speciálního kočičího azylu. To podle vedení města nepomůže.

Rozhodlo se proto hradit kastraci těchto toulavých koček a kocourů.
„Jsou nyní stanovena pravidla, která určují, za jakých okolností jsou vyplaceny finanční prostředky pokrývající právě kastraci. Finanční příspěvek na kastraci činí 1 500 korun pro kočky a 1000 korun pro kastrované kocoury."

Město pro tyto případy vyhradilo ze svého rozpočtu 25 tisíc korun. Dotace na kastrace tak půjdou žádat jen do vyčerpání této částky.

Spustit audio

Související