V Hořicích na Jičínsku se do 31. ročníku Plavecké soutěže měst zapojilo 279 lidí od 5 do 86 let

6. říjen 2022 08:08

V některých bazénech v Královéhradeckém kraji bylo rušněji než bývá v běžný všední den - stovky lidí se přišly zúčastnit 31. ročníku Plavecké soutěže měst. Pravidla byla jednoduchá - dosažené časy se přepočítaly podle tabulky, zohledňující věk a pohlaví, a každé město se hned večer dozvědělo, jak dopadlo. 

Přes 8 000 amatérských plavců se po celém Česku zapojilo do 31. ročníku Plavecké soutěže měst. Reprezentanti Královéhradeckého kraje si nevedli vůbec špatně - nejlepší v celé republice mezi městy do 20 tisíc obyvatel byl Rychnov nad Kněžnou, Hořice, kde byl natáčet reportér Tomáš Lörincz, skončily sedmé.

Čtěte také

„Až se odrazíte, tak já to zmáčknu.“ Pětadvacetimetrový bazén v Hořicích, pozdě odpoledne. Plavčice Lucie Samková měří a zapisuje výkony každého, kdo se do soutěže zapojil - od nejmenších až po seniory. „Úplně paradoxně tato akce nejvíc zajímá důchodce. Ti mezi sebou často soupeří a hodně také manželé.

Na solidní výkony přitom nedosahují jen trénovaní plavci, ale i lidé z veřejnosti, potvrzuje Lucie Samková. „Máme tu ranního plavce, je to plán, kterému je 50 let, a zaplaval nám úsek za minutu a třicet vteřin, což je velice slušný čas.

Zapojit se přišel i Jan Calta, který studuje v Liberci. Zaplaval čas 1:08 a než se stihl vydýchat, stihl prozradit svou motivaci, proč se zastavil v hořickém bazénu. „Chodil jsem v Hořicích na gymnázium, proto jsem se tu zastavil a chtěl jsem podpořit tohle město, protože ho mám rád. A s dosaženým časem jsem spokojený.

Čtěte také

Příběhy plavců - lepších i horších - píše Plavecká soutěž měst už 31 let, a to především díky dlouholetému sportovnímu reportérovi Českého rozhlasu. Zakladatel soutěže, dnes dvaasedmdesátiletý Aleš Procházka, se pořád na organizaci podílí - České asociaci sportu pro všechny pomáhá sbírat výsledky.

A z toho, že se jeho myšlenka ujala, má radost. „Když to sleduji a vidím, že plavou i lidé, kterým je přes 80 let, a naopak zase čtyřleté či pětileté děti, mám radost, že to není závod, před kterým by měl někdo prchat, když se necítí jako špičkový borec. Je fajn, když si ti lidé zaplavou v barvách svého města a něco udělají pro své zdraví.

V Hořicích na Jičínsku se nakonec zapojilo do plavecké soutěže 279 lidí od 5 do 86 let, nejlepším časem na 100 metrů - minuta a dvě sekundy - se blýskl Václav Němeček.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související