V době koronaviru navštěvuje hradecké městské lesy stále víc lidí. S tím souvisí také nárůst odpadků

20. duben 2021 08:58

V době vládních omezení trávila řada lidí volný čas v přírodě. Nárůst pohybu obyvatel tak zaznamenaly například i Městské lesy Hradec Králové. Těm se tak svým způsobem posunula sezóna. V minulosti totiž v této době lidé chodili především když bylo hezky, teďka ale vyráží do lesa i v ne úplně ideálním počasí.

Čtěte také

„Ten největší nával návštěvníků, který bývá v teplých letních měsících, se nyní posunul, protože lidé nemají kam jinam než do přírody jít," komentuje situaci Aneta Bůžková z Městských lesů Hradec Králové.

Hodně se také změnilo rozložení návštěvnosti během dne. Teď chodí lidé do lesů celodenně, zatímco v minulosti je v tomto období navštěvovali až odpoledne.
„To znamená, že se teď setkávají více s lesní technikou, s pracemi, které v lese právě probíhají."

Hradecké městské lesy jsou oblíbeným místem pro výlety a toulky přírodou

S větším počtem návštěvníků se také zvýšil odvoz odpadu.
„V podstatě teď odvážíme odpadky z lesů ve stejné míře jako v hlavní letní sezóně. To znamená, že se opravdu zvedl počet vývozů odpadkových košů. Odpadky válející se po lese samozřejmě jsou také, ale zase to není nějaký enormní nárůst. Ovšem změnila se jejich skladba, teď tam jsou často roušky a respirátory, které se dříve nevyskytovaly."

Čtěte také

Podle lesníků závisí množství odpadků napříč celou republikou na tom, čemu jsou lesy určeny.

„Pokud jsou lesy příměstské a tedy hodně navštěvované nebo například u silničních odpočívadel, pak se v nich odpadky objevují častěji. Ale nedá se říct, že by se tato situace nějak významně změnila v koronavirové době. I když je pravda, že návštěvníků je v lesích podstatně víc. Neliší se to ani v jednotlivých krajích," říká Eva Jouklová, mluvčí státního podniku Lesy České republiky.

A zároveň dodává, že ideální případ je ten, pokud si lidé z lesa odnesou to, co si tam přinesli.

Spustit audio

Související