V Choustníkově Hradišti vznikl provizorní „vejcomat“. Důvodem je i současná pandemie

12. duben 2020 15:57

Končící mateřská dovolená a s tím spojený nástup do nové práce, k tomu současná koronavirová pandemie. To jsou hlavní důvody toho, že v malé obci Choustníkovo Hradiště na Trutnovsku vznikl provizorní vejcomat. 

Čtěte také

Legislativně podle provozovatelky patří do kolonky „Prodej ze dvora", jde přitom o obyčejnou plastovou krabici, ve které je dvakrát denně k dispozici deset vajíček.
„Byl to takový spontánní nápad,"
říká s úsměvem Jaroslava Vopálková. Má malé hospodářství na okraji Choustníkova Hradiště. Kromě poníka a kozy s několika kůzlaty se stará také o dvacet slepic. Jejich vajíčka od ní už dřív odebírali lidé z okolí, teď je podle ní situace o něco složitější.
„Protože jsem nastoupila do práce a toho času není mnoho. Tak jsme se vždy se sousedkami nepotkávaly. A ta virová záležitost mě jen utvrdila v tom, že není špatný nápad, nechat vejce jen tak někde k dispozici a nepotkávat se na přímo."

Provizorní "vejcomat" vznikl kvůli pandemii v malé obci Choustníkovo Hradiště na Trutnovsku

U plotu hned vedle úzké příjezdové cesty tak na malé dětské židličce leží absolutně nehlídaný uzavíratelný plastový box s nápisem Samoobslužný vejcomat. Paní Jaroslava se ho právě chystá doplňovat. Trvá to jen pár vteřin.
„Takže to takhle otevřeme a vložíme tam vajíčka."

Čtěte také

Nemá tiskárnu ani speciální razítka a datum snůšky je tak na vejcích napsaný obyčejnou tužkou.
„Včerejší výroba a dnešní výroba. Aby si to lidé mohli spotřebovávat čerstvé a postupně."

Provizorní vejcomat zatím funguje bez problémů, první den se prodalo všech dvacet vajec, nenaplnily se ani černé scénáře, které předpovídali někteří sousedé, tedy rozbitá vejce a chybějící peníze.
„Při ceně tři koruny za kus jsme tam měli dvě dvacetikoruny, takže to bylo velice příjemné. A po odpoledním doplnění dalších deseti kusů asi do hodiny zmizelo i to další plato."

Pokud bude vejcomat podobně bezproblémově fungovat i nadále, časem se prý dočká modernizace. Cílem je tepelně zaizolovaná dřevěná budka s chladící podložkou, tak aby s prodejem nebyl problém ani během léta.

Spustit audio

Související