V česko-polském příhraničí podle celníků za první pololetí výrazně vzrostl počet pašeráků cigaret

12. červenec 2024 07:21

Celníci v Královéhradeckém kraji zaznamenali ve srovnání s minulými roky výrazně víc pokusů o nelegální dovoz cigaret z Polska. V prvním pololetí zajistili zhruba 116 tisíc nelegálně přepravovaných cigaret, to je o 47 procent více než loni. Oproti prvnímu pololetí roku 2022 je nárůst dokonce pětinásobný. 

U celní hlídky v příhraničí zjišťoval aktuální informace reportér Václav Plecháček.
Jsem právě na kraji Náchoda jen několik desítek metrů od státních hranic s Polskem. Hlídka celníků tady průběžně zastavuje automobily přijíždějící od našich severních sousedů. Jeden z celníků auto vždy vytipuje a jeho kolegové jej pak následně zkontrolují.

Čtěte také

Ptal jsem se, podle jakého klíče jsou vozidla vybírána. Prý jde většinou o náhodný výběr, ale někdy mu vůz ke kontrole doporučí sama posádka, která vypadá podezřele. Celníci mohou dalekohledem vidět, že se pasažéři v automobilu chovají nestandardně, všichni kouří nebo něco podobného.

Při samotné kontrole pak celníci neprohlížejí pouze kufr auta, ale i další části vozu. Většinou je to ale prý tak, že se lidé nelegálně převážející cigarety nesnaží nějak sofistikovaně ukrývat. Prostě přes ně jen zkrátka v kufru nebo na sedačce hodí deku.

Nedávno celníci na tomto místě zastavili osobní vozidlo, jehož posádka převážela 11 600 kusů cigaret. Co v takovém případě pašerákům hrozí?
V podobných případech celníci zboží zadrží a to následně propadne státu. Navíc celní správa doměří za dovážené zboží spotřební daň. Jen pro představu, v tom zmiňovaném případě konkrétní zásilky necelých 12 tisíc kusů cigaret, se jedná o téměř 50 tisíc korun. Takže žádná levná legrace to není.

A k tomu může ještě každá fyzická osoba dostat od celníků pokutu ve správním řízení a to až do výše jednoho milionu korun.

Čtěte také

Čím si celníci nárůst pokusů o nelegální dovoz cigaret vysvětlují? Jde o neznalost lidí, kteří míří do Polska na nákupy, nebo podle celníků limity znají a převézt větší množství zkrátka zkoušejí?
Zčásti jde podle pracovníků celní správy o neznalost toho, kolik je možné si legálně ze zemí Evropské unie, v tomto případě Polska, zboží dovést. V případě cigaret je to 800 kusů na osobu, k tomu kilogram tabáku na kouření, nebo třeba 400 kusů doutníků o maximální hmotnosti 3 gramy za kus. Vše je uvedeno v zákoně.

Co se týče alkoholu, tak například piva je možné dovážet maximálně 110 litrů, limity samozřejmě platí v případě osobní spotřeby.

Na druhou stranu ale podle celní správy ale po tuzemském zvýšení spotřební daně opravdu přibylo těch, kteří jedou do Polska na nákup a ví, že zpět vezou větší než povolené množství zboží. A prostě jen doufají, že je celníci nezastaví a nezkontrolují.

Spustit audio

Související