V České Čermné si stěžují na řidiče, kteří si přes obec zkracují cestu a nerespektují zákaz vjezdu

10. květen 2022 09:40

Dopravu v okolí Náchoda komplikuje řada silničních uzavírek. Dva týdny už se například řidiči nedostanou nejkratší cestou ve směru na Dobrošov, objízdná trasa má ale 30 kilometrů. Tomu se někteří řidiči snaží vyhnout a našli si tak novou cestu, přes Polsko a hraniční přechod v České Čermné. Jenže tím porušují dopravní předpisy.

Čtěte také

„Potkávám úplně cizí auta, která pravděpodobně jezdí zákazem,“ říká Miroslav Kožešník, který bydlí v České Čermné čtvrt století, navíc přímo u silnice, po které vede zkratka do Náchoda přes hranice s Polskem.

O zákazu podle něj řidiči dobře ví. „Řidiči jedou, rozhlíží se, potom uvidí dopravní značku, tak zastaví. Chvíli přemýšlí, ale pak mávnou rukou a jedou dál.

Na průjezd je přitom potřeba povolení, nárok na něj mají jen lidé žijící v okolí.

Čtěte také

Silnice není na zvýšený provoz projektovaná, na mnoha místech není možné současně projet v obou směrech. „To se stane několikrát denně, kdy se tady potkají dvě auta a jeden řidič musí couvat.

Největší problémy jsou podle nezávislého starosty obce Tomáše Kulhánka ráno před osmou a odpoledne po čtrnácté hodině. Řidiči tak ohrožují i místní děti. „Mají tady označenu zónu s maximální rychlostí 30 kilometrů za hodinu prakticky až na státní hranici, ale nikdo to nerespektuje a nedodržuje.

Navíc je pravděpodobné, že se situace brzy ještě zhorší. Cesta je oficiálně značená jako cyklotrasa, a lidí na kolech teď přibývá. Brzy se navíc pro veřejnost otevře opravená pevnost Dobrošov. „Takže počítáme s dalším nárůstem silničního provozu.

Pokus o domluvu na řešení z polské strany byl podle Tomáše Kulhánka neúspěšný. „Odpověď zněla, že z polské strany na to není personální kapacita.

Čtěte také

A jedinou nadějí jsou tak prý čeští policisté. Ty Česká Čermná požádala o průběžné kontroly, vedoucí dopravního inspektorátu Policie České republiky Pavel Hlaváč s tím při plánování služeb počítá.

Problémových úseků na Náchodsku je ale podle něj aktuálně víc. „Je to třeba ulice Pod Lipím, směr Náchod - Staré Město nad Metují. Potom dopravní hlídky ještě provádějí dohled ve Velkém Poříčí, kde je objízdná trasa přímo středem obce, která potom vede dál z Hronova přes Bečník na Horní Kostelec, kde také provádíme dohled.

Kromě častějších kontrol se ale také náchodští policisté také snaží řidičům poradit, jak se problémům vyhnout. Zveřejnili proto třeba doporučení, jak objíždět kolony, které se z různých stran Náchoda pravidelně tvoří.

Spustit audio

Související