Boj o hraniční přechod v Machově. Kvůli obavám z nárůstu dopravy lidé podepisují petici

21. červenec 2017

Část obyvatel Machova na Náchodsku se stále nechce smířit s připravovaným rozšířením hraničního přechodu s Polskem. Ten bude nově otevřený pro auta do tří a půl tuny. Podle místních tak budou dříve klidnou obcí projíždět turisté do Adršpašských skal a také Poláci zaměstnaní v českých firmách. Nově založený Spolek přátelé Lhoty u Machova proto začal sbírat podpisy na protestní petici.

„Dobrý den, jdeme kvůli silnici." „To je dobře. Tak mi dejte tužku." Bohuslav Ježek podepsal petici bez váhání, patří mezi ty, kteří se na úzkých silnicích obávají velkého nárůstu dopravy. „Nechceme tady takový provoz, co se čeká."

Protestující členové nově vzniklého spolku nasbírali od 7. července 180 podpisů na elektronickou petici, dalších téměř 50 na klasickou papírovou.

Čtěte také

„Oslovili jsme lidi, kteří nemají internet a nemohou se vyjádřit elektronicky," říká Petr Kysela, předseda Spolku Přátelé Lhoty u Machova. Signatáři petice chtějí během příštích dvou týdnů osobně oslovit drtivou většinu místních lidí.

V Machově mají lidí obavy ze zvýšeného provozu na silnici

„Takovým naším hlavním cílem je zmírnění toho režimu na hraničním přechodu Machov - Lhota - Ostra Góra z veškeré dopravy vozidel do 3,5 tuny na řekněme nějaký místní provoz," vysvětluje členka spolku Barbora Bryksí. Ta se nechce smířit s oficiálním vyjádřením politiků a úředníků. Podle nich omezit dopravu není možné, rozšíření provozu na přechodu je totiž smluvně vázané na právě probíhající opravu silnice a tu dotuje EU.

„Kde je vůle, tam je i cesta," říká Barbora Bryksí.

V Machově mají lidí obavy ze zvýšeného provozu na silnici

Jenže to podle nezávislého starosty Machova Jiřího Krtičky není pravda. Mnohem lepší prý bude se zaměřit na opatření, která by po otevření přechodu zajistila místním bezpečnost. „Abychom zajistili případně třicetikilometrovou rychlost po celé Lhotě a chodníky alespoň v těch částech obce, kde je to technicky možné."

V městysu Machov, který má něco málo přes tisíc obyvatel je navíc řada lidí, kteří opravu silnice a tím i rozšíření provozu na hraničním přechodu vítají.

Třeba David Plný si myslí, že k žádnému extrémnímu zvýšení dopravy nedojde a odmítá i srovnání s dvacet kilometrů vzdáleným Zdoňovem. „Tady návaznost na českou ani polskou dopravní síť není. Nejsme Zdoňov, který oni k nám přirovnávají, kde si ti polští lidé a turisté opravdu cestu zkrátí. Jak do práce, tak do Adršpašských skal."

Odpůrci otevření hraničního přechodu se ale nevzdávají. Na protestní petici chtějí nasbírat co nejvíce podpisů a poté ji předat odpovědným úřadům.

autor: baj
Spustit audio