V broumovské nábytkové bance převyšuje poptávka nabídku. Chybí sedací soupravy a elektrospotřebiče

18. říjen 2024 08:22

Je to rok, co v Broumově na Náchodsku funguje nábytková banka. Lidé ve složité životní situaci v ní získají nábytek a další věci do domácnosti. Aktuálně poptávka přesahuje nabídku. Největší nápor zájemců v ní navíc teprve očekávají, až lidé zasažení povodněmi vysuší své domy. 

Čtěte také

Nábytková banka Broumov nemá dostatek věcí pro potřebné. Po povodních přibylo žádostí o vybavení domácnosti. Chybí třeba elektrické sporáky a drobné kuchyňské spotřebiče. Darů by mohlo být víc, potřebným je ale není jak dopravit.

V Broumově najdete nábytkovou banku v budově bývalé hasičské zbrojnice. V prostoru kde parkovala technika jsou teď narovnané nábytkové stěny, stoly a židle, v rohu u vchodu jsou vedle sebe sporáky, pračka nebo lednička. Nechybí třeba ani talíře nebo hrnky.

Věci do domácnosti si teď vybírá mladá žena, která se představila jako Růžena. Má dvě děti a přítele, po přestěhování jsou v nevybaveném bytě s prakticky prázdnými stěnami. Kromě základního nábytku a sporáku si z nábytkové banky vezme třeba i mikrovlnnou troubu, rychlovarnou konvici nebo hrnce. „Určitě nám to pomůže. Jsem za to moc ráda.“

K nábytkové bance přijíždí pan Jindřich. V igelitové tašce přináší domácí pekárnu. „Přece to nevyhodím do popelnice, když to někdo ještě může použít.

Další věci přiváží zástupci Mateřského centra Mamina z nedaleké Police nad Metují. Jde o věci z týden trvající komunitní výměnné akce, říká členka spolku Martina Frydrychová. „Kdokoliv mohl přijít a přinést všechno, co doma už nevyužije, ale je ještě v pěkném stavu a může posloužit druhým lidem.

Čtěte také

V tomhle případě mají lidé v nouzi štěstí, že věci někdo přivezl. Řada možných darů se ale do nábytkové banky nedostane.

„Nám lidé volají, že chtějí něco darovat, ale bohužel my nedisponujeme žádnou dopravou. A ti lidé to nemají jak k nám dostat. Takže to často na tom skončí, veškerá ta aktivita, říká pracovník města Karel Dolanský. A často je to podle něj i naopak, potřební si věci ze skladu nemají jak odvézt.

Týká se to i těch, kterým domovy na Broumovsku poškodila nedávná velká voda. Řada z nich si přitom vybrat věci teprve přijde, poté co jim domy alespoň trochu vyschnou.

Spustit audio

Související