V Adršpašských skalách někdo po téměř 50 letech obnovil nápis připomínající srpnovou okupaci

7. září 2018 08:23

V Adršpašských skalách někdo popsal nejvyšší skálu nazvanou Milenci. Bílou barvou obnovil nápis z roku 1969 připomínající sovětskou okupaci. Turisté si tak mohou zdálky přečíst text „21. srpen FŮJ". Případem se zabývá policie.   

Nápis se sice ve skalách objevil už v srpnu, policie a ochranáři ho ale podrobněji přijeli prozkoumat až teď. Petr Kuna ze Správy CHKO Broumovsko nápis zabírající asi šest metrů čtverečních prohlédl na dálku stativovým dalekohledem. Předpokládá, že je napsaný křídou, jistotu ale nemá. Přímo u napsaného textu nebyl, do zhruba sedmdesátimetrové výšky se totiž dostanou jen zkušení horolezci.

Sprejer řádil v Prachovských skalách. Hrozí mu až tříletý trest odnětí svobody

Sprejer řádil v Prachovských skalách

V těchto dnech přijali jičínští policisté oznámení o sprejerství, kterého se měl dopustit doposud neznámý vandal. Strážce přírody v Prachovských skalách objevil na dvou místech graffiti. Vandal je nasprejoval na skály mimo hlavní vyhlídkové okruhy. 

„V současné době připravujeme trestní oznámení na neznámého pachatele na Policii České republiky. Protože nám se pachatele zatím zjistit nepodařilo."

Autor zanechal vysvětlení, že jde jen o připomínku historie

Nápis na skále téměř přesně kopíruje původní text. Ten museli v roce 1969 horolezci zamalovat. Tentokrát možná s odstraněním pomůže jen déšť. Alespoň to tvrdí autor, či autoři nápisu. Ti vyhlídku pod skálou doplnili krátkým textem, podle nich nápis není provokace, ale jen připomenutí historie.

„Policie se zabývá tímto jednáním ve dvou rovinách. Buď se bude jednat o přestupek proti majetku, nebo o trestný čin. Záleží na výši způsobené škody," říká Eva Prachařová z náchodské policie.

V Adršpašských skalách někdo obnovil nápis připomínající srpnovou okupaci

Zatím ale není jasné, kdo škodu vyčíslí, ani kdo nápis odstraní v případě, že se o to nepostará sama příroda.
„Vzhledem k tomu, že to není zcela běžný případ, tak budeme postupovat individuálně, po dohodě se Správou chráněné krajinné oblasti." dodává Eva Prachařová.

Ochranáři přitom říkají, že by to měly řešit Technické služby, které totiž mají skalní město v pronájmu. Jejich zástupci i starosta Adršpachu to ale odmítají. Jde prý o záležitost Správy CHKO Broumovsko.

Spustit audio

Související