ÚZSVM vypsal aukci na prodej pozemků u hotelu Horal ve Špindlerově Mlýně za necelých 137 milionů

16. leden 2023 08:16

Za necelých 137 milionů korun si mohou zájemci koupit pozemky u hotelu Horal ve Špindlerově Mlýně. Do elektronické aukce je jako nepotřebné vložil Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. Termín pro přihlášky vyprší dnes o půlnoci. Podmínkou pro účast je složení kauce ve výši 13 milionů a 700 tisíc korun, což je 10 procent celkové ceny.

Čtěte také

„Pozemky jsou pro náš úřad nepotřebné. Proto pro ně v souladu se zákonem hledáme nového vlastníka, říká tisková mluvčí Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Michaela Tesařová.

Stavební a pozemkové parcely leží v lukrativní části Svatý Petr pod hotelem Horal a v jeho těsném sousedství. Před aukcí nabídl úřad pozemky v souladu se zákonem a s předkupním právem majiteli hotelu Horal ve Špindlerově Mlýně.

Za jakou cenu? Na to odpověděl ředitel hotelu Marian Novotný. „Cena za metr čtvereční byla přes 6 tisíc korun, celková suma se pohybovala přes 137 milionů korun. A to je pro nás neakceptovatelné. Protože jde o cenu za metr stavebního pozemku, nikoliv za louky nebo neregulované plochy či ostatní plochy.

Čtěte také

Stát a vlastník hotelu Horal řeší spory ohledně úhrad za pronájmy pozemků. Proč? Odpovídá ředitel právního oddělení mateřské společnosti Cimex Invest Jiří Adamčík. „Protože jsme na jedné straně my, jako vlastníci těch staveb, a na druhé straně Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, měli zásadně odlišný názor na to, kolik ta správná výše platby za užívání má být.

„To je přesně předmětem soudních řízení, kterých vedeme se státem nižší desítky. Některé případy už máme pravomocně rozhodnuté a dokázali jsme potom nalézt jakousi výši ceny, která byla oběma stranami otevřena. Což je případ hotelu Pyramida v Praze nebo hotelu Sklář v Harrachově. A někde na pravomocné rozhodnutí dílčích sporů ještě čekáme. A to je mimo jiné i případ hotelu Horal ve Špindlerově Mlýně.

Čtěte také

Na výsledek aukce čeká i město Špindlerův Mlýn. Hotel Horal, který prošel v roce 2019 rekonstrukcí za 370 milionů korun, ročně ve svých 160 pokojích obslouží na 80 tisíc turistů. Na poplatcích za ně do městské kasy jen vloni hotel uhradil okolo 6 milionů korun.

Více starosta města Martin Jandera z uskupení Špindlerův Mlýn - město s vizí. „My hotel Horal vnímáme jako velkého partnera, protože platí do městské kasy nemalé poplatky z lůžka, za což jsme velice rádi, protože jsou v tom poctiví. Takže si myslím, že by asi nebylo šťastné řešení, kdyby to spadlo i na část někomu jinému.“

Vlastní aukce na naplánována od 17. do 19. ledna. Minimální příhoz byl stanoven na 50 tisíc korun. Klání mezi případnými zájemci se uskuteční opět elektronicky.

autoři: Naďa Kverková , baj
Spustit audio

Související