Univerzita Hradec Králové daruje matkám samoživitelkám počítače pro distanční výuku dětí

18. listopad 2020

Do dobrovolnické činnosti se v rámci tzv. první vlny zapojily desítky dobrovolníků z Univerzity Hradec Králové (UHK). Studenti pomáhali v domovech pro seniory, pečovali o děti zdravotníků a vyráběli ochranné obličejové štíty. 

Čtěte také

To ale není jediná forma pomoci - v těchto dnech se univerzita rozhodla darovat potřebným rodinám méně využívané počítače. Pomoci mají zejména dětem v distanční výuce.

„Tuto aktivitu koordinuje královéhradecký spolek Mluvme spolu, kterému formálně počítače darujeme. Oni následně PC sestavy kompletují a distribuují tam, kde je třeba. Mnoho lidí možná ani netuší, jak složitě zejména matky samoživitelky zápasí s finanční situací, která jim neumožňuje zajištění techniky pro distanční vzdělávání pro jejich děti. Naším úkolem je jim pomoci,“ říká prorektorka UHK pro strategii a rozvoj Pavlína Springerová.

Čtěte také

V minulém týdnu tak UHK darovala na čtyři desítky počítačů, další se připravují. Jako málo využívané je vyřadila Fakulta informatiky a managementu a Přírodovědecká fakulta UHK.

„Další notebooky v následujícím období chystá stejným způsobem věnovat i Filozofická fakulta UHK, zamíří od nás pravděpodobně do dětských domovů,“ přidává se děkan FF UHK Jan Prouza.

„Cílem je samozřejmě zabránit prohlubování vzdělávací propasti dané socio-ekonomickou nerovností v současné společnosti zatížené koronavirovou pandemií. Vedle darovaných počítačů univerzita opět vyzvala studenty, aby pomáhali, kde mohou. První vlnu jsme zvládli dobře a my jsme opět připraveni pomáhat i nyní,“ doplňuje rektor UHK Kamil Kuča.

Univerzita Hradec Králové daruje matkám samoživitelkám počítače pro distanční výuku dětí
autoři: Jakub Novák , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.