Unikátní soubor deseti barokních kostelů a jedné kaple na Broumovsku je národní kulturní památkou

28. leden 2022 08:05

Vláda prohlásila soubor kostelů z Broumovska národní kulturní památkou. Stavby slavných architektů otce a syna Dientzehoferových se tak dočkají třeba i dalších peněz na opravy. Rozhodnutí přivítali zástupci broumovského děkanství i Královéhradecký kraj, který podnět na zařazení staveb na seznam podal už na začátku minulého roku. 

„Vstupujeme do kostela svatého Michaela archanděla ve Vernéřovicích, který je nejstarší z té broumovské skupiny kostelů. A zároveň zde nedávno proběhla výrazná rekonstrukce, popisuje Martin Lanži z broumovského děkanství, že většina ze zmiňovaných kostelů je v dobrém stavu.

Čtěte také

Kostel ve Vernéřovicích dostal novou fasádu, v Ruprechticích pak přibyla k nové fasádě i nová střecha, okna nebo elektroinstalace.

Další peníze se ale budou hodit, práce je pořád dost, říká Martin Lanži. „Ty kostely mají falešnou klenbu, kromě Božanova je to jen rákos a omítka. Takže to bude jeden z našich dalších úkolů.

Kostely aktuálně slouží církvi a věřícím k bohoslužbám, jsou ale také přístup návštěvníkům. Jejich autoři - otec a syn Dientzenhoferové - je všechny postavili mezi lety 1719 a 1743, i tohle krátké období z nich dělá ojedinělý soubor.

Podle ministra kultury Martina Baxy z ODS mohou kostely coby národní kulturní památka přivést do oblasti i další turisty. „Popularizace těchto památek, jméno otce a syna Dientzenhoferových, hodnota barokní krajiny, nejde jen o tyto památky, ale i o samotnou krajinu, to vše vytváří mix, který může vést k růstu zájmu o Broumovsko.

Čtěte také

Zařazení mezi národní kulturní památky poskytuje kostelům nejvyšší možný stupeň ochrany.

Splnil se tak sen faráře Martina Lanžiho, který společně s dalšími lidmi o záchranu kostelů a jejich opravy dlouho usiloval a hledal podporu třeba i za oceánem. Kdysi přitom přemýšlel jinak, vzpomíná s úsměvem. „Já jsem nikdy kostely opravovat nechtěl. Na fakultě jsem říkal spolužákům, že pokud dostanu staré kostely, tak je zbourám. A ejhle, Dientzenhofer.

Teď je už tedy jasné, že kostely na Broumovsku nejspíš nikdo a nikdy bourat nebude.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související