Úklidem po přívalových deštích žijí vesnice na Královéhradecku. Pomáhají hasiči i dobrovolníci

30. květen 2016

Ve vesnicích na Královéhradecku, které v sobotu večer vyplavily přívalové lijáky, se naplno uklízí. Bleskové povodně vytopily desítky domů v Jílovicích, Výravě, Libranticích a Jeníkovicích nedaleko od Třebechovic pod Orebem. Jakmile voda opadla, začaly úklidové práce - do nich se zapojily desítky hasičů, ale také dobrovolníků. Nejvíce práce měli ve Výravě.

„Co studny? Řeší někdo studny? Zatím ne. Sklepy se budou čerpat, baráky se budou čistit a pak přijsou na řadu studny," hasič Václav Klíma řídí práce ve středu Výravy.

Od rána se vyklízejí zatopené místnosti a postupně se čistí od bahna. Voda se čerpá ze sklepů i studní.

V současné době je zde nasazeno 10 jednotek, tedy asi 50 až 55 hasičů. Nasazeny jsou vysavače, vysokotlaké čističe. Čerpáme vodu a uklízí se vše co bylo zaplaveno. Václav Klíma, profesionál hasič Hradec Králové

Dobrovolný hasič Tomáš Borovička s kolegou přijely z hradecké městské části Třebeš. Teď čistí studnu u domu Jaroslava Křížka: „Je tady všude plno bahna. Garáž vyplavená, koupelna i prádelna. Všude přes metr vody."

Vedlejší dům už je vyklizený a rozmočený nábytek, elektronika a vybavení je na dvoře a uvniř začínají hasiči pracovat s vysoktlakým čističem.


Nejde ale elektřina a chybí i pitná voda - pomáhá elektrocentrála a cisterna s vodou.

Do obce už hasiči dovezly vysoušeče, zastupitelka Lenka Hrubá už má připravený seznam potřebných: „Objíždíme obyvatele a dáváme dohromady seznam lidí, kteří ty vysoušeče budou akutně potřebovat."

Voda rychle přišla a rychle také odtekla. Domy nejsou tak nejsou vážněji poškozené.

Spustit audio