Týden duchů ve dvorském safari parku. Při procházce podzimní zoo vás potěší i rozzářené dýňové lampy

31. říjen 2023 08:00

V Safari Parku Dvůr Králové trvá ještě do 4. listopadu prodloužený Týden duchů. Závěrečnou tečkou bude v jeho programu komentované krmení slonů a lemurů, kdy jako schránky na potravu už tradičně poslouží tvarované dýně. 

Čtěte také

Vsadím se, že tam při podzimní procházce uvidíte i dýňové lampy, které připravily děti ze zoologického kroužku lektorky Ilony Kratochvílové. Reportáž natáčela Dana Voňková.

Původně keltský lidový svátek Halloween se zachoval především v anglosaských zemích a slaví se 31. října. Jeho kořeny sahají až do doby před naším letopočtem. Jednatřicátý říjen byl hranicí mezi létem a zimou a Keltové tento den vnímali jako pomezí, kdy se stírá hranice mezi světem živých a mrtvých.

V Čechách máme lidově řečeno Dušičky nebo svátek s oficiálním názvem Památka zesnulých.

Čtěte také

Zvyky dnešního Halloweenu se rozvinuly v Irsku z oslav římských pohanských svátků a křesťanských slavností Všech svatých. Někteří historici vznik Halloweenu spojují s oslavami bohyně Pomony, což byly tzv. „dny předků“. Obvykle se slavil jako svátek Samhain, který pochází ze starého Irska a byl spojen se začátkem keltského nového roku.

Vystěhovalci zvyk přenesli v 19.století do USA, kde se všeobecně rozšířil, a odtud ho s expanzí americké kultury přejímaly další země. Komercializace svátku začala počátkem 20. století, od třicátých let začalo být populární nošení kostýmů, koledování po domech se objevuje kolem roku 1950.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související