Turisté mířící do Adršpašsko-Teplických skal musí až do podzimu počítat s dopravními komplikacemi

28. červenec 2020 09:15

Mezi Teplicemi nad Metují a Adršpachem začala oprava hlavního silničního tahu. Úsek od Střmenského podhradí k železničnímu přejezdu v Bučnici je tak za zhruba tři měsíce neprůjezdný. Znamená to komplikace nejen pro místní, ale především turisty. Oboje skály jsou totiž přístupné jen z jednoho směru, provozovatelé doporučují využít veřejnou dopravu.

Parkoviště u Teplických skal. Těžká technika frézuje povrch silnice, začala oprava, ze které mají obavy provozovatelé skal, hoteliéři a třeba i nezávislý starosta Teplic nad Metují Josef Bitnar.
„Určitě mohou nastat dopravní komplikace. Máme proto připraveny dobrovolné hasiče a nasmlouvanou městskou policii z Broumova. Případně si vypomůžeme i pracovníky technických služeb."

Čtěte také

V posledních hodinách neřeší Josef Bitnar prakticky nic jiného, než situaci v okolí skal. Jednou z nich je třeba zajištění příjezdu do městského kempu Bučnice.

„Jsem vlastně uprostřed stavby," popisuje situaci kempu jeho provozovatelka Gabriela Blahnová.

Problémy s příjezdem nebo odjezdem budou podle ní mít především majitelé karavanů a obytných přívěsů. Obává se úbytku hostů.
„Celá ta situace je nešťastná."

Mezi Teplicemi nad Metují a Adršpachem začala oprava hlavního silničního tahu

Problémů spojených s uzavírkou silnice se obávají také v nedalekém Adršpachu. Na tamní skalní okruh míří během letní sezóny denně až pět tisíc turistů.

Čtěte také

Při zaplnění centrálního parkoviště u vstupu do skal byli zvyklí polské turisty, přijíždějící přes přechod ve Zdoňově, posílat právě do Teplic nad Metují. Teď je vrací zpět do jejich domoviny a doporučují jim objízdnou trasu přes Meziměstí.

Podle provozovatelů skal mají turisté v ideálním případě využít záchytná parkoviště a ke skalám dojet vlakem.

Další možností je vydat se po objízdné trase, ta po české straně vede přes Českou Metuji, Janovice a Jívku.

Tolik fascinujících zákoutí jako v Adršpašsko-teplických skalách uvidíte jen málokde. Adršpašsko-teplické skály jsou největším a nejdivočejším skalním městem ve střední Evropě.

Spustit audio

Související