Trutnovské nemocnici hrozila sabotáž. Tou vyhrožoval jeden ze zaměstnanců kvůli propuštění kolegy

3. duben 2017

Vedení trutnovské nemocnice zrušilo od 1. února místo správce areálu. Postupovalo v souladu se zákonem, vyplatí například běžné odstupné. Propuštěný Richard Šafařík, který v nemocnici pracoval šestnáct let, ale i tak cítí křivdu. Na jeho podporu vznikla petice, tu už podepsaly stovky lidí.

Jako blesk z čistého nebe to nebylo. Náznaky byly. Byl jsem osočován, bylo mi řečeno, že tady nic nedělám. Dávali mi příkazy, kterým jsem nerozuměl," popisuje události několika posledních měsíců bývalý správce nemocnice Richard Šafařik.

To, že o místo nakonec přišel, ho tak ani nepřekvapilo, hodně nestandardní byl podle něj ale postup vedení nemocnice: „Během jednoho dne jsem dostal papír, že jsem nadbytečný. Sebrali mi telefon a počítač. Sedli se k mému stolu ať si sbalím všechny osobní věci. Kam jsem se hnul, tam se mnou chodil můj nadřízený."

Čtěte také

Momentálně mu sice běží dvouměsíční výpovědní lhůta, v nemocnici ho už ale nepotřebují.

„Přerozdělili jsme práci a správec se nám v tomto novém organizačním schématu jeví jako nadbytečný. My tady skutečně pro něj nemáme práci, takže ať zůstane doma," říká ředitel Nemocnice Trutnov Roman Koudele. Poměrně razantní postup při propuštění z nadbytečnosti vysvětluje tím, že Richard Šafařík negativně ovlivňoval své kolegy.

Zdravotní personál v nemocnici.

Jeden z nich pak dokonce poslal vedení nemocnice velice nešťastně formulované prohlášení: „Vyhrožuje vedení nemocnice, že se nebude v nemocnici druhý den topit, prát, vařit a spalovat odpad."

K naplnění výhrůžky nakonec nedošlo, autor textu, který si nepřál zveřejnit své jméno, si sabotáž ještě ten den rozmyslel a uznává, že udělal chybu: „To bylo jako takové emotivní řešení, ne úplně šťastné."

Petici proti propuštění správce podepsalo už 260 lidí

Proti propuštění Richarda Šafaříka ale protestují i další zaměstnanci nemocnice. A to peticí, kterou podepsal například Josef Koudelka: „Samozřejmě já jsem ji podepsal, protože nesouhlasím s tím, jak zametli se správcem. To byla obyčejná sprosťárna. Myslím si, že si to nezasloužil. Za ta léta co tady dělal."

Petici během několika dnů podepsalo 260 lidí. Na zrušení pracovního místa to ale podle vedení nemocnice nic nezmění.

autor: baj
Spustit audio