Tři oříšky pro Juráška! Příběh koně Ibrahima, představitele Juráška v pohádce Tři oříšky pro Popelku

17. prosinec 2023

Vánoce bez filmové pohádky Tři oříšky pro Popelku si už asi nikdo z nás ani neumí představit. A tak vám v cyklu Neobyčejné příběhy tentokrát nabízíme příběh koně Ibrahima, který si v této populární pohádce zahrál Juráška. 

Čtěte také

Vánoční svátky si bez této pohádky nedovede představit žádný milovník pohádkových příběhů. Legendární film Tři oříšky pro Popelku se na plátnech kin objevil před 50 lety a neobyčejné přízni se důvtipná Popelka, svéhlavý princ a také kůň Jurášek těší dodnes.

Zatímco ale historek o natáčení a hereckém obsazení filmu už zaznělo za těch 50 let nepřeberné množství, málokdo zná osud nádherného a ušlechtilého koně Juráška. Lada Klokočníková se proto rozhodla vám v dnešních Neobyčejných příbězích jeho životní příběh přiblížit a z našeho archivu vybrala pořad z roku 2013 Tři oříšky pro Juráška.

Představitel filmového Popelčina Juráška, kůň, vlastním jménem Ibrahim, se narodil v roce 1956 na Státním statku v Benešově u Prahy v tehdejším hřebčíně v Žabovřeskách. Musíme ale upřesnit, že ve filmu Tři oříšky pro Popelku představují Juráška koně dva. Jeden, který stojí ve stáji a zdraví Popelku, a druhý, Ibrahim, na kterém se Popelka prohání po lesích.

Čtěte také

Ibrahimovi bylo při natáčení pohádky 17 let. Což je u koní věk, kdy začínají odcházet do zaslouženého důchodu. Zdeněk Jílek z Litomyšle byl u jeho narození a vzpomínky na jeho koňské začátky ho provázely celým životem.

Za zmínku možná stojí i to, že roli Popelky měla původně hrát Jana Preissová. Když jí ale režisér Václav Vorlíček sdělil termín natáčení, od role ustoupila, protože byla těhotná.

A co se týče příběhu Tří oříšků pro Popelku, Ibrahim jako Jurášek, a ornament jako Grošák, rozdávají lidem radost stále. A zůstávají filmovými legendami, které milují, a budou asi už navždy milovat, desítky či stovky generací filmových diváků.

Scéna z filmu Tři oříšky pro Popelku

Příběh dvou koňských hrdinů filmu Tři oříšky pro Popelku, Ibrahima a Ornamenta, připravili Lada Klokočníková a Pavel Sršeň, technicky spolupracoval Tomáš Dražek. Příjemný poslech!

(Další díl nového projektu Českého rozhlasu Hradec Králové s názvem: Neobyčejné příběhy obyčejných lidí)

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.