Transfuzní stanice po celé republice omezují kvůli viru západonilské horečky odběry krve

11. červenec 2019 09:29

Dárci krve po celé republice se v následujících měsících, až do konce října, mohou setkat s omezením odběrů. Důvodem může být jejich dovolená v některé z dvaceti evropských zemí. Seznam sestavila Národní transfuzní komise, je na něm většina států jižní Evropy, včetně turisticky oblíbených destinací jako je Chorvatsko, Itálie a Bulharsko. V nich totiž hrozí riziko přenosu viru západonilské horečky.   

Na transfuzním oddělení nemocnice v Trutnově zvoní telefon. Zdravotní sestra Zuzana Třetinová následně domlouvá s jedním z dárců termín odběru. Kromě běžných otázek týkající se zdravotního stavu ji zajímá i to, jestli dárce v poslední době nebyl na dovolené.
„Někde v zahraničí jste byl?"

Co na vás prozradí vaše krev? Jako dárce krve, daruješ někomu život a to nejcennější co máš

Náchodští hasiči ze směny B darovali společně krev

Hematolog a transfuziolog MUDr. Vít Řeháček v naší radioporadně na téma: co o nás prozradí naše krev? Proč se stát dárcem krve?

Právě tyhle informace personál transfuzních stanic zjišťovat musí. Národní transfuzní komise totiž nedávno vydala doporučení, podle kterého nemají lidé po dovolené v rizikových zemích téměř měsíc po návratu darovat krev. Hrozí totiž riziko přenosu viru západonilské horečky.

V Trutnově je zatím dárců krve po dovolené minimum.
„Lidé teprve do zahraničí začínají vyjíždět," dodává Zuzana Třetinová.

Na seznamu rizikových zemí jsou dvě desítky zemí. U některých států, jako například Maďarska, Bulharska nebo Kypru se to týká celého území, jinde jsou vyjmenované pouze určité oblasti. Třeba v Rakousku jde o spolkové země Dolní Rakousy a Vídeň, v Chorvatsku je problémové celé vnitrozemí.

„Omezení se netýká dárců krve, kteří byli v Chorvatsku u moře a to v případě, že ani v rámci cesty nedošlo k jejich přenocování ve vnitrozemí," doplňuje lékařka hematologického a transfuzního oddělení nemocnice Trutnov Marie Žídková.

Náchodští hasiči ze směny B darovali společně krev

Pokud existují pochybnosti a nebo si dárce krve není jistý, jestli problémovou oblastí projížděl nebo ne, o případném odklad odběru krve rozhoduje personál konkrétní transfuzní stanici. Záleží na posouzení jednotlivých případů.
„Každá transfúzní stanice si může tato kritéria zpřísnit."

Zatím je krve dostatek. Odklady odběrů ale mohou mít na její množství vliv

Odklad odběrů krve přitom může v příštích týdnech nebo měsících znamenat její nedostatek. Připouští to vrchní laborantka trutnovské transfuzní stanice Zdeňka Müllerová.
„Ano může to mít vliv. Protože to může snížit počet dárců, kteří budou moci krev darovat."

Daruj krev, daruješ život. Náchodští hasiči ze směny B společně darovali to nejcennější

Náchodští hasiči ze směny B darovali společně krev

„Daruj krev, daruješ život.“ Tímto heslem se řídí snad všichni dobrovolní dárci krve a nejinak tomu je i mezi hasiči. Ke společnému odběru krve se vydali také profesionální hasiči ze stanice Náchod.

Aktuálně je ale krve dost a to třeba i v hradecké Fakultní nemocnici. Tam s problémy počítali a vyzvali dárce, aby k odběrům přišli ještě před odjezdem na dovolené.

Vir západonilské horečky přitom primárně přenáší infikovaní komáři. Nemoc se objevuje na stále větším území Evropy, loni poprvé se dokonce lidé nakazili přímo v České republice.

Nemoc proběhne ve většině případů bez příznaků, popřípadě se projeví jako chřipka. Vážné následky má jen pro velmi malou část populace.

Spustit audio

Související