Tradiční i netradiční letní koktejly vám doporučuje profesionální barman Karel Zikmunda

3. srpen 2015

Radioporadna - Karel Zikmunda - profesionální barman - Barcatering - letní koktejly - tradiční i netradiční - Zajímavá osobnost je Hostem Radioporadny Českého rozhlasu Hradec Králové každý všední den po 11 hodině.

Koktejl je nápoj vzniklý smícháním několika různých nápojových surovin.

Mícháním koktejlů se zabývají barmani, kteří často předvádí hostům akrobacii pohybů se sklenicemi, lahvemi s míchanými nápoji, lžícemi naplněnými ovocem nebo ledem a dalšími přísadami a surovinami.

Pro míchání koktejlů se používá šejkr, což je zpravidla kovová nádoba velikosti větší sklenice, do které se suroviny nalijí, šejkr se přiklopí sklenicí a nápoj se míchá. Z šejkru se namíchaný koktejl nalije do sklenice.

Koktejly bývají často rozděleny podle toho, jaký alkohol je jejich základní složkou.

Jahodovy koktejl

Mezi známé a v Česku oblíbené koktejly patří např.: Beton, Bloody Mary, Cuba Libre, Daiquiri, High Society, Manhattan, Mojito, Piña Colada, Sex on the beach, Tequila Sunrise.

Nealkoholické koktejly

Mezi nejoblíbenější nealkoholické koktejly patří nápoje vyráběné z mléka. Ty bývají dochuceny dalšími pochutinami jako je vanilka, mixované ovoce, kakao, káva, ovocné výtažky a tresti, smetana, ořechy a další.

Takovéto koktejly se dají vyrobit jednoduše i doma v běžných mixérech, v běžné obchodní síti je lze zakoupit například v cukrárnách nebo mléčných barech.

Spustit audio