Tísňová SOS tlačítka pro přivolání pomoci využívá v Královéhradeckém kraji stále víc seniorů

3. březen 2023 08:32

V Královéhradeckém kraji přibývá seniorů používajících tísňová tlačítka. Vyplývá to například ze statistik obecně prospěšné společnosti Život Hradec Králové a některých měst a obcí. Tísňové, neboli SOS tlačítko umožňuje lidem v případě potřeby jednoduše přivolat pomoc. Volaného propojí se strážníky, pečovatelkami nebo dispečinkem sociální služby.

Čtěte také

„Mně naskakují takové staré věci, básničky a všechno, když jsem byla mladá. Ale musím se třikrát podívat, co mám k obědu,“ říká s úsměvem Alena Němcová. Je jí 88 let, na svůj věk je neuvěřitelně vitální a umí si ze sebe udělat legraci. V domě s pečovatelskou službou v Červeném Kostelci na Náchodsku žije deset let a tísňové tlačítko má k dispozici.

Zatím ho nepotřebovala, před pár dny ale díky němu pomohla své sousedce. „To jsem měla takovou nějakou intuici. Pořád mi něco říkalo, běž se podívat na Mařenku, dnes jsi ji ještě neviděla. A našla jsem ji tam ležet na zemi a tlačítko neměla u sebe. Měla ho tam na skříni.

Alena Němcová s pomocí tlačítka přivolala pomoc.

Současně si uvědomila, že to svoje, které vypadá jako hodinky a je možné ho nosit na zápěstí, sama často nechává na stole a v případě potřeby by na něj nedosáhla. „Varování to je, určitě. Už si také říkám, že bych ho měla na té ruce nosit pravidelně.

Tlačítka v Červeném Kostelci nabízí seniorům Charita. Podle vedoucí Charitní pečovatelské služby Lenky Vlčkové má momentálně tlačítko k dispozici zhruba osm desítek lidí. „A myslím si, že to je dobrá věc. Oni se cítí bezpečněji. Například v pečovatelských domech je do 20 hodin pečovatelka, ale lidé, kteří třeba bydlí někde na samotě, tak tam to je zejména potřeba.

V případě stisknutí tlačítka vyjíždí na místo pečovatelka, která díky systému pozná, kdo tlačítko zmáčknul. „Opravdu nám tlačítka už pomohla zachránit několik životů.

Čtěte také

SOS tlačítka využívají i senioři v Broumově. Zájemců tam přibývá. Tlačítka jsou napojená na služebnu městské policie a senioři v případě potřeby mohou se strážníkem rovnou i mluvit.

„Celou dobu tak můžeme zjišťovat, co se stalo, proč nám ten člověk volá, jestli je třeba zraněný a podobně, říká vrchní strážník broumovské městské policie Jaroslav Korityák.

A podobné je to třeba i u jednoho z nejvýznamnějších poskytovatelů tísňové péče v Královéhradeckém kraji - obecně prospěšné společnosti Život Hradec Králové. Ta má téměř 270 klientů po celém kraji, dispečer v případě použití tísňového tlačítka má informace nejen o tom kde senior bydlí, ale i o jeho zdravotním stavu. Se seniorem je také v přímém kontaktu. Může tak na místo poslat buď pracovníka, který má službu, a nebo případně rovnou záchranáře.

Spustit audio

Související