Nouzové tlačítko může zachránit život, využívají jej především senioři

7. únor 2014

Oblastní charita v Červeném Kostelci pečuje o víc než dvě stovky lidí. Podstatná část z nich má k dispozici tísňové tlačítko, kterým si v případě nouze zavolají pomoc. Nejčastěji ho využívají senioři se zdravotními problémy a špatnou pohyblivostí.

Jedno zmáčknutí tlačítka může staršímu člověku zachránit život. Za minulý rok vyjeli strážníci v osmitisícovém Červeném Kostelci k šedesáti lidem v nouzi, další případy řešili samotné pečovatelky.

„Dvakrát pro sebe, a to mně opravdu zachránilo život, a potom pro spolubydlící. Paní dostala srdeční záchvat, volala o pomoc,“ vypráví pětaosmdesátiletá Věra Lepnarová, která žije v domě s pečovatelskou službou v Červeném Kostelci.

Při náhlých zdravotních problémech přivolala pomoc zmáčknutím bezpečnostního tlačítka. Podobou zkušenost má také téměř osmdesátiletá Marie Řeháková.

„Jsem astmatik, alergik. Mám operované plíce, otevřené dveře na noc. Kvetly jívy a nešlo dýchat,“ vzpomíná Řeháková a dodává, že tlačítko je lepší než telefon.

Podobné je to podle pečovatelky Lenky Vlčkové u sedmi desítek dalších klientů červenokostelecké charity. V případě potřeby je u nich pomoc do několika minut.

„Když někdo z klientů zmáčkne bezpečností tlačítko, tak odešle signál na mobilní telefon, který má pečovatelka u sebe, a na pult centrální ochrany,“ vysvětluje princip Vlčková.

Ve služebně městské policie, kam signál směřuje, upozorní na problém výrazný signál. Strážníci poté získají z počítače další informace.

„Odkud to přišlo, jméno, datum narození, kde to je, číslo dveří pokoje, jaký je doktor a zdravotní potíže,“ vyjmenovává strážník Roman Kožešník

Podobné zkušenosti s nouzovým tlačítkem mají tisíce lidí po celé republice. Ročně zachrání toto zařízení stovky lidských životů.

autoři: PLE , ako
Spustit audio